Leidt het coronavirus in 2020 meteen tot hersenschade?

Het coronavirus zorgt afgelopen maanden voor erg veel onzekerheid. Zo heeft het virus zowel qua volksgezondheid als de financiën voor grote gevolgen gezorgd. Momenteel bevinden we ons in de tweede coronagolf en niemand weet nog hoe dit gaat uitpakken. Wel wordt de hoeveelheid schade dat het virus aanricht steeds bekender. Toch bleek het dat we de hoeveelheid schade die je oploopt door het virus hebben onderschat. Het virus blijkt namelijk niet alleen slecht te zijn voor longen. Uit een onderzoek is naar voren gekomen dat het coronavirus kan zorgen voor hersenschade.

Het coronavirus en hersenschade

Uit een Nederlands onderzoek van het Amsterdam UMC is naar voren gekomen dat de hersenen worden aangetast door het virus. Zo zorgt het virus voor een overreactie van het immuunsysteem in de hersenen en kan dit zorgen voor schade. Om tot deze gegevens te komen, zijn er meerdere corona patiënten onderzocht. Zo was het hierbij te zien dat er zeer duidelijke sporen zichtbaar werden in de hersenen. Wanneer je de hersenen bestudeerd van een iemand met het coronavirus, zijn hier afweercellen te zien die niet thuishoren in de hersenen. De desbetreffende afweercellen heten T-lymfocyten. Landkaart van Nederland Coronavirus – Live Nieuws Update(s)

corona en hersenen

De T-lymfocyten cellen werden bij meerdere overleden corona patiënten door heel het lichaam aangetroffen. Zowel in de hersenen als in de ruggenmerg horen deze cellen niet thuis. Het is daarom een erg verontrustende ontdekking die verder onderzocht moet worden. Wel spreken de pathologen van een erg schok wekkende situatie. 

Het coronavirus is niet te vinden in de hersenen

Bij het onderzoek naar corona is er geconcludeerd dat het virus zelf niet in de hersenen terug te vinden is. Door deze ontdekking zijn er aanwijzingen dat de afweercellen die het virus dienen te bestrijden, eiwitten in de hersenen aanvallen. Dit ontstaat omdat het immuunsysteem niet het verschil ziet tussen de goede cellen en het virus. 

Een verklaring voor veel genezen corona patiënten

Een groot aantal genezen coronapatiënten hebben momenteel nog steeds last van een aantal lichamelijke klachten. Hierbij zijn concentratieproblemen en vermoeidheid erg veel genoemde varianten van. Het onderzoek naar het effect van het virus op de hersenen zal de komende tijd veel aandacht krijgen. Zo kan er hierdoor eerder een oplossing gevonden worden voor het verhelpen van klachten die ontstaan na de besmetting. Daarnaast kan het bijdragen aan het vinden van vaccin of medicijn.

hersenen en corona

Blijft het virus ons in de greep houden?

Dat het virus ook gevolgen heeft voor hersenen is een verontrustende ontdekking. Zo geeft dit ons een onzekerheid over de schade die het virus aanricht op de lange termijn. Mede hierdoor is het belangrijk dat we snel de juiste medicatie vinden en voorkomen dat het virus zich verder verspreid

One Response

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie