Voor 29 januari iedereen boosterprik uitnodiging

Gisteren heeft het RIVM gemeld dat de uitnodigingsbrieven voor de boosterprik uiterlijk 29 januari bij iedereen in de postbode ligt. Vanaf de datum van ontvangst kunnen mensen dus pas telefonisch een afspraak maken. Het maken van een online afspraak kan al een tijdje zonder te wachten op de uitnodiging. Zoals de laatste dagen al aangegeven zijn inmiddels alle leeftijdsgroepen al uitgenodigd voor het maken van een online vaccinatieafspraak. De GGD stimuleert om online een afspraak te maken, om de druk op het callcenter te verlichten. Als je toch een afspraak telefonisch wil maken en jonger bent dan 60 jaar, zal je moeten wachten tot de uitnodigingsbrief in huis is.

Het is nog onduidelijk hoe groot de groep is, waarbij het niet is gelukt om een online afspraak te maken voor de boosterprik. Volgens de ANBO, een seniorenorganisatie, is de voorkeur voor ouderen om telefonisch een afspraak te maken. De afgelopen weken is er wel aangegeven door de GGD om ouderen te helpen met het maken van een afspraak via het internet. Er zijn ook mensen die geen nieuws volgen en dus nog niet een boosterprik hebben gehad of nog niet een afspraak hebben gemaakt. De oproepen van de overheid om een boosterprik te halen hebben ze niet meegekregen. “Deze groep lijkt me heel klein“, geeft een woordvoerder van het RIVM aan. “Het gaat dan om mensen die bijvoorbeeld ook geen familie hebben die ze erop wijst dat ze een prik kunnen halen. Maar dat komt wel voor, ja.

De afgelopen weken was er een vertraging bij PostNL, waardoor de uitnodigingen voor de boosterprik met een vertraging in de brievenbus zouden belanden. De uitnodigingen moeten worden gesorteerd, gedrukt en verzonden. Hierdoor kan het gebeuren dat mensen een uitnodiging krijgen, maar hun boosterprik al gehad hebben. Deze brief mag worden weggegooid indien mensen een brief thuis ontvangen, maar al een afspraak hebben gemaakt of al hun boosterprik gehad hebben.

Uitnodigingsbrieven vertraagd om de GGD te ontlasten

De brieven worden in fases gestuurd om ervoor te zorgen dat niet iedereen tegelijkertijd een uitnodiging krijgt en de GGD gaat bellen. Hiervoor is gekozen omdat ook het uitnodigingsproces een doorlooptijd heeft. Mensen die wel de eerste prikken hebben gehad, ontvangen sowieso geen uitnodiging voor een booster. Dit komt omdat ze bij de vorige prikken hebben gekozen om deze niet te laten registreren bij het RIVM. Het is nog onduidelijk om hoeveel mensen het gaat.

Het maken van afspraken voor de boosterprikken is op steeds meer plekken niet meer nodig. Sinds het begin van deze week is het mogelijk om op een aantal locaties al zonder afspraak je boosterprik te krijgen. De GGD liet deze week weten dat mensen vanaf volgende week op meerdere locaties terecht kunnen zonder een afspraak te hoeven maken.

Bibliotheken hebben het druk met vragen over prikafspraken

Bibliotheken krijgen veel vragen van mensen die willen weten hoe ze een afspraak voor een boostervaccinatie kunnen maken of hoe deze mensen een toegangsbewijs kunnen krijgen. Deze groep mensen bestaat voornamelijk uit mensen die er bij drukte niet doorheen komen om telefonisch een afspraak te maken via het Landelijke Vaccinatie Afsprakennummer van de GGD. Deze groep bestaat ook uit mensen die niet weten hoe ze online een afspraak moeten maken. Deze mensen worden naar de bibliotheek gestuurd, omdat ze hier de hulp krijgen die ze nodig hebben.

Vooral de laatste persconferentie van De Jonge en Rutte van vorige maand heeft voor een flinke stijging in aantal mensen die hulp zoeken in de bibliotheken. De Jonge had aangegeven dat mensen die niet handig zijn met de computer, terecht kunnen in de bibliotheek. Omdat bibliotheken als essentieel zijn bestempeld in deze lockdown, mogen ze grotendeels open blijven.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie