corona vaccin

De komst van de verschillende coronavaccins biedt voor veel mensen hoop voor de toekomst. Dat komt doordat het er op lijkt dat we er door te vaccineren voor kunnen zorgen dat het coronavirus zich minder snel kan verspreiden. Daarom kunnen veel mensen niet wachten totdat er voldoende mensen zijn ingeënt met het vaccin. Als er genoeg mensen zijn gevaccineerd, zullen er minder nieuwe mensen besmet raken. Het is niet zo dat de vaccins voor 100 procent beschermen, dus als je gevaccineerd bent moet je alsnog op je hoede blijven. Toch heeft het zeker wel nut om je te laten vaccineren.

Verschillende vaccins

corona vaccin

Er zijn op dit moment 3 coronavaccins die door het Europese Medicijnagentschap zijn goedgekeurd. Het gaat hierbij om de vaccins van Pfizer, AstraZeneca en het vaccin van Moderna. Mogelijk komt hier binnenkort een ander vaccin bij. Het Janssen vaccin lijkt namelijk ook steeds dichter bij de goedkeuring van het Europese Medicijnagentschap. Als je als land mensen gaat vaccineren, is het van belang om goed na te denken over de volgorde waarop je de vaccins gaat uitdelen. Niet iedere groep mensen is even kwetsbaar voor het virus en daarom zullen landen die een beperkte hoeveelheid vaccins hebben de meest kwetsbare mensen eerst moeten vaccineren.

Vaccin bestellen

Toen bekend werd dat een aantal farmaceuten dicht bij het ontwikkelen van een vaccin tegen het coronavirus waren, begonnen landen van over de hele wereld bestellingen te doen. Zij wilden allemaal voorkomen dat ze uiteindelijk zonder vaccins zouden zitten waardoor het virus langer in hun land kan blijven. Dat is de reden dat de meeste landen op dat moment zo snel mogelijk vaccins zijn gaan bestellen. Omdat er verschillende farmaceuten zijn die bezig waren met het ontwikkelen van een vaccin, wisten landen niet goed hoeveel vaccins ze moesten bestellen. Op dat moment was nog niet duidelijk welke vaccins wel en niet gingen slagen. 

84,5 miljoen doses

Nederland heeft zo’n 84,5 miljoen doses van het coronavaccin besteld. Het gaat hierbij om verschillende vaccins die door verschillende bedrijven worden ontwikkeld. Veel mensen begrijpen niet waarom Nederland zo veel vaccins heeft besteld aangezien het er op lijkt dat je slechts 2 prikken hoeft te krijgen om beschermd te zijn. Daarom zou Nederland als al deze vaccins worden geleverd een groot overschot hebben aan vaccins. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid is de reden voor het bestellen van zo veel doses van het vaccin het feit dat deze bestelling lang geleden is gedaan.

corona medicijn

Zomer

De contracten voor de vaccins werden afgelopen zomer en aan het einde van vorig jaar afgesloten. Op dat moment was nog niet bekend welke farmaceuten er wel en niet in zouden slagen om een succesvol vaccin te ontwikkelen. Daarom heeft Nederland er voor gekozen om in te zetten op meerdere vaccins. Zo wordt voorkomen dat er een tekort aan vaccins ontstaat wanneer één van de farmaceuten er niet in slaat om een vaccin te ontwikkelen wat wordt goedgekeurd.

👇Zoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of land👇

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie