Rutte persconferentie 23 februari 2021

LIVE: nieuwe persconferentie: https://corona-teller.nl/persconferentie-23-maart-2021-versoepeling-lockdown-verwacht/

Livestream

Nederland uit Lockdown? Persconferentie Rutte - Vandaag 23 Februari 1

Persconferentie Rutte gaat live vanavond 19:00 op 23 Februari 2021. Er worden meerdere versoepelingen van de corona maatregelen verwacht.

Live samenvatting

Hieronder een live samenvatting van de persconferentie op 23-02-2021:

Klik ctr+5 voor de laatste versie

Versoepelen

Rutte, begint met te vertellen dat het britse coronavirus voor veel zorgen zorgt. Ze zien nu al de cijfers stijgen en de druk op de zorg toenemen.

Daarna gaat Rutte verder over de schade die er is door de lockdown. Zowel economisch als psychologisch. “Nederland is de lockdown zat” Deze schade door de lockdown is nu ook duidelijke zichtbaar in de cijfers van het CBS.

Daarom komen er ondanks de grote zorgen over het coronavirus, versoepelingen aan. Dit om de maatschappelijke impact van de lockdown te verminderen.

Wel wordt er een duidelijke voorwaarde gesteld. Want wanneer de cijfers weer exploderen, moet Nederland weer volledig op slot. Daarom benadrukt Mark Rutte dat we komende tijd goed moeten letten op ons gedrag. Zoals: Thuis blijven bij klachten, U laten testen op corona, Goed uw handen wassen en Anderhalve meter afstand houden.

Alle versoepelingen hieronder gelden tot 15 maart.

Onderwijs

Scholen voor het voorgezet onderwijs kunnen net zoals het basis onderwijs onder voorwaarden weer open. Ook het beroepsonderwijs mag tot 15 maart weer open.

Contactberoepen deels open

Alle contactberoepen mogen weer. Mits dit op afspraak is met een vragenlijst over klachten vooraf. Één uitzondering zijn de sekswerkers, deze blijven gesloten.

Winkels

Niet essentiële winkels mogen weer open. Maar alleen op afspraak. Uiteraard onder de voorwaarde dat de anderhalve meter wordt gehouden en dat er een mondkapje wordt gedragen.

Sporten mogelijk maken

Aangezien sporten erg belangrijk is voor de fysieke en geestelijk staat van jongeren wordt ook hier versoepeld. Buitensporten voor jonger tot 27 jaar met hun eigen club wordt weer toegestaan. Competities zijn nog niet toegestaan, alleen sporten met eigen clubgenoten.

Verwachtingen / Vragen

Avondklok

De versoepelingen hierboven genoemd kunnen enkel verantwoord bij behoud van de avondklok. Wel komt er een uitzondering zodat mensen kunnen stemmen tijdens de avondklok. Dit mag zonder speciale verklaring.

Hoe laat begint de persconferentie?

De persconferentie begint vanavond om 19:00 op 23 februari 2021. Kijk live mee ➡️ of lees mee in ons liveblog.

Gaan sportscholen open?

Het cabinet wil zo snel mogelijk sportscholen en horeca weer openen. Maar er wordt niet verwacht dat dit vanavond al gaat gebeuren.

Wel is er grote kans dat bepaalde sportactiviteiten weer mogen. Bijvoorbeeld buitensporten zoals tennis.

Hoe lang blijft de avondklok?

Er is al aangekondigd dat de avondklok nog zeker 3 weken blijft. Hier staat wel tegenover dat er een aantal versoepelingen aankomen.

Gaat de Buitenschoolse opvang open?

In de eerdere persconferentie van 2 februari is verteld dat de Buitenschoolse opvang (bso) tot 2 Maart gesloten blijft. Of de BSO in de persconferentie van vanavond vervroegd open mag is onbekend.

Persconferentie Terugkijken

Kijk hierboven de persconferentie van 17 februari terug

👇Zoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of land👇

Laat hieronder uw mening weten