Door corona zit 23% van leerkrachten thuis

Naarmate het aantal besmettingen met corona toeneemt, worden steeds meer schoolklassen gesloten wegens de afwezigheid van leraren. Volgens de Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS) werkt bijna een kwart (23%) van de leerkrachten in het basis- en middelbaar onderwijs nu vanuit huis. De organisatie baseert zich op een peiling onder 1.000 schooldirecteuren. Vervangers zijn moeilijk te vinden: 90 procent van de ondervraagde directeuren denkt dat dit niet denkbaar is.

Een iets hoger percentage van de leerlingen was afwezig, namelijk 26%. De absentiecijfers zijn hoger dan de vorige keer dat de AVS er naar keek. Volgens een peiling die op 20 januari werd vrijgegeven, ontbrak toen 18% van de leraren. Corona was toen ook een belangrijke dader.

Intussen zijn de quarantaine-beperkingen op scholen versoepeld, maar dit heeft de problemen niet verholpen. De meest voorkomende reden om een klas naar huis te sturen is de afwezigheid van een leraar. Dit was vroeger vereist wanneer drie of meer personen besmet waren, maar die eis is inmiddels ingetrokken. Volgens de peiling heeft 60% van de scholen onlangs een of meer klassen naar huis gestuurd. Gemiddeld werden per school twee klassen naar huis gestuurd.

Leren op afstand

Het onderwijs overeind houden, daar ligt op dit moment bij veel instellingen de nadruk op“, zegt AVS-voorzitter Ingrid Doornbos. “Daardoor zijn scholen zelden in staat om leerachterstanden in te lopen.”

Als gevolg daarvan faalt het Nationale Onderwijs Project, waarvoor miljarden zijn uitgetrokken om de achterstand van de pandemie in te halen, in de meeste regio’s. Slechts 29 procent van de scholen beweert succesvol te zijn. Bijna alle schooldirecteuren (96%) willen dat het programma wordt uitgebreid. Zij eisen meer tijd dan de twee jaar die de regering voor het programma heeft uitgetrokken.

Er is een tekort aan leraren.

Meer dan vier op de vijf scholen zijn in staat om afstandsonderwijs te regelen voor afwezige leerlingen. “Dit is niet altijd eenvoudig vanwege het lerarentekort“, merkt de AVS op. Zij hopen dat minister Dennis Wiersma ingrijpt. Los van het investeringsprogramma zou de organisatie graag zien dat scholen zelftoetsen invoeren voor alle leerlingen. Die zijn op dit moment alleen beschikbaar voor groep 6, 7 en 8.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie