FVD-kandidaat stevig uitgelaten tegen De Jonge

Volgens Omroep Brabant heeft Jan van Eerd, die als nummer twee op de lijst van Forum voor Democratie staat voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in Eindhoven, in het verleden enkele verontrustende uitlatingen gedaan op sociale media. Zo bedreigde hij een DENK-kamerlid, waarbij hij minister Hugo de Jonge een “seriemoordenaar” noemde, en Jorritsma, de burgemeester van Eindhoven, moest het ontgelden. “Ik draag een geel hesje en hanteer een honkbalknuppel. Ik ben woedend“, verklaarde de FVD-kandidaat.

De uitspraken van Van Eerd zijn gedaan op Twitter. Het account van waaruit hij deze beweringen deed, is inmiddels verwijderd. Omroep Brabant daarentegen wist tal van zijn tweets uit 2020 en 2021 terug te halen.

Gelijkenissen met de tweede wereldoorlog

De motivatie van Van Eerds lijkt woede te zijn. Hij trekt veelvuldig parallellen met de Tweede Wereldoorlog en hij noemt oud-minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge “Hugo Mengele“, een verwijzing naar de Duitse oorlogsmisdadiger Josef Mengele. “Seriemoordenaar‘, ‘pooier‘ en ‘minderwaardig mens‘ zijn enkele van de gebruikte termen.

Het is niet ongewoon dat een politicus van de FVD parallellen trekt tussen het coronabeleid en de Tweede Wereldoorlog. Zo worden coronamaatregelen door FVD-leider Thierry Baudet vaak in verband gebracht met de Jodenvervolging in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw. Een foto van een kind met een Jodenster dat wacht op deportatie naast een foto van een kind dat naar verluidt door veiligheidsprocedures niet in de buurt van Sinterklaas kon komen, werd ook door de partijleider geüpload. “De ongevaccineerden zijn de nieuwe Joden,” vervolgde hij, “en de uitgesloten mensen zijn de nieuwe nazi’s en NSB’ers.” Naar aanleiding van zijn tweet moest hij voor de rechter verschijnen.

Corona-politiek is niet het enige PVD-lid dat het gelijkstelt met de Holocaust.

In zijn verklaringen over het coronabeleid verbood de rechter hem de Holocaust of de Tweede Wereldoorlog te vermelden. Baudet verklaarde “zeer bedroefd” te zijn dat hij zijn “oprechte overtuigingen” niet kon uitdragen. De wetgever benadrukt dan ook dat hij in beroep zal gaan.

In september vorig jaar heeft het Forum voor Democratie deelgenomen aan een coronademonstratie, waarbij demonstranten de davidster droegen.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie