Oekraïners vrijwillig meehelpen aan de oorlog tegen Rusland

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft donderdag verklaard dat elke Oekraïner die tegen Rusland wil vechten een vuurwapen zal krijgen. Rusland viel Oekraïne begin donderdag binnen, stuurde troepen over de grens en voerde bombardementen uit in het hele land. Aan Oekraïense zijde zijn tot nu toe tientallen slachtoffers gevallen, waaronder burgers.

Oekraïne en Rusland hebben de diplomatieke banden verbroken. Dit is de eerste keer dat de buurlanden geen diplomatiek contact meer hebben gehad sinds 1991, toen Rusland en Oekraïne zich onafhankelijk verklaarden na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie.

In een verklaring die op de televisie werd uitgezonden, merkte Zelensky op: “Wij worden vanuit het noorden, oosten en zuiden aangevallen.” Iedereen met militaire expertise wordt aangemoedigd om deel te nemen aan de strijd. “Rusland staat aan de donkere kant.” 200.000 reservisten waren eerder opgeroepen om het leger te ondersteunen.

Hoewel Rusland eerder deze week de zelfverklaarde republieken Donetsk en Luhansk in Oost-Oekraïne als afzonderlijke entiteiten heeft erkend, overwoog Oekraïne al om de banden te verbreken. Een diplomatieke breuk zou de situatie volgens het Kremlin alleen maar verergeren.

In de eerste gevechten werden soldaten en burgers gedood.

Volgens een belangrijke regeringsadviseur in Kiev zijn in de openingsuren van de Russische invasie meer dan 40 Oekraïense soldaten en een tiental burgers vermoord. Enkele tientallen soldaten zouden tijdens de eerste gevechten gewond zijn geraakt.

Oekraïne beweert tot nu toe 50 Russische soldaten te hebben gedood in de regio Luhansk. In Charkov zouden zes Russische vliegtuigen zijn neergeschoten en vier Sovjettanks zijn vernietigd. Volgens Rusland zijn deze berichten vals.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie