Nederland regelt meer opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen

Als Oekraïners die op de vlucht zijn voor oorlogsgeweld in Nederland aankomen, zal het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) onmiddellijk nieuwe opvangcentra moeten opzetten. Een vertegenwoordiger van het COA zei donderdag dat alle opvangcentra voor vluchtelingen nu vol zitten.

We zullen alles in het werk stellen om personen uit Oekraïne op te vangen als ze naar Nederland komen,” voegt ze eraan toe. “Dat kunnen we niet alleen bereiken; we zullen hulp nodig hebben. Vooral gemeenten zijn daarbij van cruciaal belang.”

Volgens de woordvoerster is het COA al enige tijd bezig om “samen met lokale overheden locaties te verwerven”. Ze schat dat er momenteel 37.000 mensen verblijven in asielzoekerscentra en noodopvanglocaties. Er zijn misschien duizend mensen die al een verblijfsstatus hebben gekregen.

Zij zouden de asielzoekerscentra moeten kunnen verlaten en in reguliere woningen moeten kunnen wonen, maar de doorstroming is al veel te lang onvoldoende. “Het gevolg is dat die plaatsen niet beschikbaar zijn voor personen die nog in afwachting zijn van hun asielaanvraag“, aldus de woordvoerster.

Ze herinnert zich ook dat het COA tijdens de Balkanoorlogen in de jaren negentig veel meer asielzoekers opving dan nu. “We vingen toen wel 80.000 mensen op.”

Nederland zal de toestroom van vluchtelingen “heel precies” in de gaten houden, zei premier Mark Rutte eerder op de dag. Inwoners van Oekraïne mogen maximaal negentig dagen zonder visum blijven. Ze kunnen in Nederland asiel aanvragen als ze langer willen of moeten blijven.

De EU beweert voorbereid te zijn op de toevloed van vluchtelingen.

De Europese Unie heeft donderdagmiddag aangekondigd dat zij bereid is Oekraïense vluchtelingen op te vangen. “We hebben met alle EU-lidstaten specifieke plannen opgesteld om deze vluchtelingen onmiddellijk op te vangen en te huisvesten“, zei voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.

De UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, maakt zich zorgen over de situatie in Oekraïne en meldt dat er al mensen het land ontvluchten. Volgens de organisatie wordt met de VN en de buurlanden overlegd over de opvang van potentiële vluchtelingen. Moldavië, een buurland, heeft donderdagochtend toegezegd tienduizenden Oekraïense vluchtelingen op te nemen.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie