Coronavirus, GGD’s al 20 jaar gewaarschuwd voor pandemie

Toen het coronavirus voor het eerst in Nederland werd opgemerkt, leek het alsof dit vrijwel uit het niets kwam. Dat is natuurlijk niet zo aangezien het virus afkomstig was uit China en dus eigenlijk al een hele wereldreis achter de rug had. Toch leek er geen teken te zijn van enige voorbereiding bij de GGD of andere instanties die er voor moeten zorgen dat het virus onder controle blijft. Natuurlijk is je eerste reactie dan: het is logisch dat zij niet zijn voorbereid aangezien niemand de coronacrisis zag aankomen. Toch is deze bewering niet helemaal waar aangezien al 20 jaar geleden een pandemie werd voorspeld. 

corona ggd

De toekomst

Op dit moment hebben we er natuurlijk niets aan om te kijken naar de waarschuwingen die van tevoren werden gegeven, maar voor de toekomst kan dit zeer nuttig zijn. Het is namelijk zo dat je op dit moment niets meer kunt doen om de GGD beter voor te bereiden, maar het is wel van belang om als de coronacrisis voorbij is goed na te denken over wat er moet gebeuren om een soortgelijke situatie te voorkomen. Het is namelijk zo dat niemand er op zit te wachten om over enkele tientallen jaren weer met het hele land in lockdown te zitten. De GGD’s kregen al twintig jaar geleden waarschuwingen dat zij een eventuele pandemie niet aan zouden kunnen. 

Jarenlange waarschuwingen

Het AD heeft onderzoek gedaan waaruit blijkt dat de GGD al twintig jaar geleden de eerste waarschuwingen kreeg over de gevaren van de uitbraak van een virus. Aan het onderzoek van het AD deden onder andere een aantal oud GGD-directeuren mee. Hieruit blijkt dat er dus al enkele tientallen jaren waarschuwingen naar de GGD’s uitgaan. De reden dat hier nooit echt iets mee gedaan is, is volgens de oud-directeuren het feit dat kabinet-Rutte deze gevaren nooit echt serieus heeft genomen. Er werd nooit voldoende geld beschikbaar gesteld om de draaiboeken en mogelijkheid tot opschaling van het aantal IC-bedden verder uit te breiden.

corona Wuhan

Voorbereidingen op een pandemie

Er is niemand die het coronavirus heeft voorspeld, maar uit de rapporten van de GGD blijkt wel dat de omstandigheden voor het ontstaan van een pandemie zoals het coronavirus wel steeds meer aanwezig waren. Het is juist daarom onbegrijpelijk dat de bewindslieden de waarschuwingen richting de GGD niet serieus hebben genomen. Op dit moment kan de capaciteit op de IC niet worden opgeschaald. Dit is volgens de oud-directeuren van de GGD te wijden aan het beleid waarbij eigenlijk alleen maar werd bezuinigd op de GGD.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie