Zijn Nederlanders klaar voor coronaversoepelingen?

Het effect van de coronapas is volgens minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid voldoende om door te gaan, maar tegenstanders stellen dat de 3G-regel mensen uitsluit. De coronapas wordt door de organisatoren van een manifest ertegen omschreven als een “ongerechtvaardigde beperking van de fundamentele vrijheden”. Heeft zo’n maatregel nog zin in de huidige coronasituatie?

Het corona-toegangsbewijs (CTB) is volgens Martin Buijsen, hoogleraar gezondheidsrecht aan de Erasmus Universiteit, eveneens een beperking van grondrechten. Toch is het volgens hem toelaatbaar, zolang er een rechtvaardiging voor is.

Iedereen heeft recht op privacy. Dat is een beperking als we bewijs nodig hebben om bepaalde locaties te betreden. Niettemin, de volksgezondheid is een waardig doel.”

Volgens Buijsen is de 5,4 procent effectiviteit van het bestaande 3G-beleid en de vrijheidsbeperking een politieke kwestie. “Uiteindelijk heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg het laatste woord, waardoor coronamaatregelen veel speelruimte hebben. In Oostenrijk heeft dit hof ook verplichte vaccinatie goedgekeurd,” zegt de professor.

Wat betekent het beleid van 3G, 2G en 1G?

  • Als u gevaccineerd, genezen of negatief getest bent, kunt u gebruik maken van faciliteiten onder een 3G-beleid.
  • U mag alleen naar binnen als u gevaccineerd of behandeld bent, volgens een 2G-beleid.
  • Een 1G-programma zou overal preventieve tests verplicht stellen voor zowel gevaccineerde als niet-gevaccineerde mensen.

Naast legitimiteit is proportionaliteit een belangrijke factor bij het overwegen van beleidsopties. Buijsen vraagt zich af: “Hebben we in dit stadium van de pandemie nog wel zo’n wet nodig?”

Corona was “veel te vroeg” om een griep te worden genoemd, aldus RIVM-chef Jaap van Dissel. De omikronversie zou volgens de infectieziektedeskundige gevolgd kunnen worden door dodelijker vormen.

Toekomstige virale types hebben twee kanten.

Toekomstige coronavirusvarianten hebben volgens viroloog Marion Koopmans twee kanten. “Nieuwe varianten kunnen en zullen zich ontwikkelen zolang dit virus zich op grote schaal verspreidt“, zegt Koopmans, “daarom moeten we daar de komende jaren zeker rekening mee houden.” Het is aan het toeval hoe schadelijk de nieuwe varianten worden.

Daarom is het volgens Koopmans onmogelijk om in te schatten wanneer we COVID-19 op dezelfde manier zullen kunnen behandelen als de griep.

Toch kunnen wetenschappers voorspellen hoe het coronavirus de gezondheid van mensen in de toekomst zal beïnvloeden. “Je hebt misschien gehoord dat naarmate het virus zich verspreidt, het milder zou worden, maar dat is niet het geval,” legt Koopmans uit. “Wat je na verloop van tijd begint waar te nemen, is dat infecties minder impact hebben, zelfs bij dodelijker types, omdat immuniteit je beschermt.”

Het aantal ziekenhuisopnames neemt toe

Een van de belangrijkste rechtvaardigingen voor de voortzetting van de corona-maatregelen is weg als de ontwikkelde immuniteit voldoende ziekenhuisopnames voorkomt. Dergelijke druk op de gezondheidszorg moet echter door het ministerie worden overwogen. Zo zit momenteel een op de tien IC-verpleegkundigen ziek thuis, aldus voorzitter Ina Kuper van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maandag. Op andere ziekenhuisafdelingen ligt het verzuim iets lager.

Het aantal coronagevallen in Nederlandse ziekenhuizen neemt al enige tijd toe, zij het niet tot alarmerende niveaus. De stijging op de IC’s begon op 2 februari en is sinds 22 januari onafgebroken in klinieken. Het LCPS meldde maandag de grootste toename sinds eind 2020. Er liggen momenteel 1.279 coronapatiënten op de verpleegafdelingen, 146 meer dan een dag geleden. Het aantal mensen op de intensive care groeide met drie tot 214.

Lange tijd registreerde een aantal ziekenhuizen alleen het aantal coronapatiënten dat werd opgenomen nadat ze ziek waren geworden als gevolg van een coronabesmetting. Alle ziekenhuizen maken vanaf maandag het totaal aantal patiënten met een coronabesmetting in de ziekenhuizen bekend. Het zou een verklaring kunnen zijn voor de aankondiging van het LCPS maandag van een nieuw hoogtepunt in het aantal opgenomen patiënten.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie