Russische strijdkrachten op gevechtsmodus

De Russische president Vladimir Poetin heeft zondag de kernwapendivisie van het Russische leger opdracht gegeven in oorlogsmodus te gaan. Volgens Russische media en de Associated Press is dat het geval. Het is een vergelding voor de groeiende woede van het Westen over de Russische invasie in Oekraïne.

De Russische president is woedend over de economische sancties die door een aantal landen, met name de Europese Unie, aan Rusland zijn opgelegd. Hij is vooral ontevreden over “agressieve woorden” die door topambtenaren van de NAVO zouden zijn uitgesproken.

Volgens westerse deskundigen is het nog steeds onwaarschijnlijk dat Poetin kernwapens zal gebruiken. Tijdens de Koude Oorlog bestond nog steeds de dreiging van wederzijdse verwoesting tussen de Sovjet-Unie en het Westen.

De nucleaire dreiging is daarentegen groter dan zij in decennia is geweest. Militaire specialisten waarschuwen dat Poetin de Russische kernwapens als een levensvatbaar strategisch wapen beschouwt, wat het in de laatste jaren van de Sovjet-Unie niet was.

Als reactie op de Russische invasie in Oekraïne heeft de Europese Unie donderdag de “strengste sancties ooit” tegen Moskou uitgevaardigd. Alle banken zouden worden afgesloten van Europese geldstromen, en strategische sectoren zullen geen toegang meer hebben tot Europese technologie.

De Verenigde Staten en de NAVO hebben de “onaanvaardbare escalatie” veroordeeld.

De VS noemden het gedrag van Poetin in hun eerste reactie een “onaanvaardbare escalatie“. “Dit geeft aan dat president Poetin toestaat dat deze oorlog uit de hand loopt op een manier die wij niet kunnen accepteren,” zei Linda Thomas-Greenfield, de ambassadeur van de Verenigde Staten.

Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, waarschuwde Poetin voor “destructieve uitspraken” en veroordeelde zijn “onverantwoordelijke” gedrag. “Het is duidelijk dat de situatie nog ernstiger is geworden wanneer je deze termen kiest terwijl we allemaal getuige zijn van wat ze in Oekraïne aan het doen zijn,” merkte de Noor op.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie