Live persconferentie over Corona versoepelingen

Kijk de livestream

20.492 nu aan het kijken

Verwachtingen persconferentie

Den Haag, Nederland – Nederland ziet af van het Corona-slot. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) brengt deze boodschap dinsdag naar buiten tijdens een persconferentie. Kuipers heeft maandagavond in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat het Outbreak Management Team (OMT) vindt dat extra versoepeling op zijn plaats is. De medisch specialisten geven ook aanbevelingen om de tijd die in afzondering wordt doorgebracht te verkorten.

Ramon, een lid van de Flymen

Zo is het de bedoeling dat de openingstijden van de horeca en de cultuursector vanaf aanstaande vrijdag worden teruggebracht tot 01.00 uur (nu is dat 22.00 uur). Volgens bronnen in Den Haag is dit slechts een eerste stap in de richting van grotere versoepelingen, die eind februari zullen ingaan. Enkele basisvoorzorgen zullen echter worden gehandhaafd, zoals handhygiëne, thuisblijven bij ziekte, hoesten in de elleboog en goede ventilatie.

Maak je klaar voor meer uitvallers

Kuipers waarschuwt in zijn brief dat de samenleving zich “moet voorbereiden op de gevolgen van de versoepeling, omdat meer mensen in een isolement terecht zullen komen, met personeelsinkrimpingen in allerlei sectoren tot gevolg.” “De samenleving moet deze uitdaging integraal bekijken en voorbereidingen treffen”, stelt het OMT in zijn advies.

Deze extra coronaire infecties worden nog steeds als vanzelfsprekend beschouwd. “Uit modelstudies blijkt dat versoepelingen waarschijnlijk slechts een minimaal effect hebben op de piekbelasting van ziekenhuizen en IC’s, aangezien infecties hun piek in de loop van de week hebben bereikt,” aldus Kuipers.

Aanvaarding

Vooralsnog waarschuwt het OMT er ook voor dat het volledig schrappen van het coronatoegangscertificaat alleen mogelijk is “onder voorwaarden”. Het kabinet moet nog beslissen wat die voorwaarden zullen zijn. Deskundigen adviseren ook de isolatietijd te verkorten van zeven naar vijf dagen als de persoon minstens 24 uur vrij is geweest van symptomen. Ook hierover is nog geen beslissing genomen.

Verder adviseert de OMT het gebruik van 1G (iedereen testen) bij grote bijeenkomsten van meer dan 500 mensen waar geen afstand kan worden gehouden. Bovendien zitten niet alle versoepelingen in de kaarten voor mensen die werken. De medici raden aan om de suggestie van thuiswerken gefaseerd af te bouwen in plaats van in één keer.

Kwetsbaarheid

De OMT-richtlijn benadrukt ook dat het belangrijk is om meer aandacht te besteden aan de bescherming van kwetsbare personen. “Er is een belangrijke verplichting ten opzichte van, en met, kwetsbare personen”, aldus de deskundigen. Hoewel het OMT benadrukt dat “de hele bevolking” rekening moet houden met kwetsbare personen, “hebben kwetsbare mensen ook een verantwoordelijkheid om zichzelf te beschermen.” Dit kan volgens de aanbevelingen door mensenmassa’s te vermijden en betere (FFP2) mond-neusmaskers te gebruiken. De overheid kan wellicht de meest kwetsbaren bijstaan.

Ten slotte bevelen de deskundigen het kabinet aan om zelftesten “op grote schaal beschikbaar” te maken, omdat het “een belangrijke rol zal spelen bij de beheersing van de epidemie in de strategie op middellange termijn”.

Zelftesten moeten, net als de huidige GGD-testen, zonder drempel beschikbaar worden gesteld, aldus de OMT. Volgens onderzoek vindt 40% van de deelnemers zelftesten (zeer) kostbaar. “Vooral personen met een gemiddeld of hoog opleidingsniveau”, voegt het OMT toe, “die normaal gesproken over hogere financiële middelen beschikken.” “Het beschikbaar stellen van zelftests zonder minimumscore zal mensen aanmoedigen om ze te gebruiken.”

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie