Canada wil noodwet inzetten tegen coronablokkades

Om blokkades door tegenstanders van het Canadese coronabeleid te voorkomen, wil het land een nooit eerder gebruikte noodwet instellen. De ingrijpende maatregel werd maandag bekendgemaakt door premier Justin Trudeau.

Met de zogeheten Emergencies Act wil Trudeau zijn regering en politie extra macht geven om “illegale” protesten, waaronder de zogeheten vrijheidskonvooien van truckers, op te breken. Het leger zal voorlopig niet worden ingezet, aldus de premier.

Sinds half januari wordt er in heel Canada geprotesteerd tegen de coronamaatregelen. Vrachtwagenchauffeurs, die eind januari voor het parlementsgebouw bijeenkwamen, leiden deze protesten. Demonstranten blokkeren nog steeds wegen in verschillende delen van het land. Met name de grensovergangen met de Verenigde Staten zijn verboden.

Economische verliezen ten gevolge van blokkades

Tijdens een persconferentie verklaarde Trudeau: “De blokkades zijn schadelijk voor de economie en een bedreiging voor de openbare veiligheid. Deze illegale en schadelijke handelingen moeten en zullen niet worden getolereerd. Een laatste redmiddel,” zei hij over de invoering.

De recente sluiting van een cruciale grensbrug met de Verenigde Staten heeft aanzienlijke economische schade aangericht. Autofabrikanten kregen bijvoorbeeld te maken met een tekort aan onderdelen. Zondagavond werd de brug weer opengesteld voor het verkeer.

Door de hulp aan demonstranten in de hoofdstad stop te zetten, hoopt de Canadese regering verdere economische schade te voorkomen. Daartoe breidt zij de beperkingen die gelden voor het witwassen van geld uit tot websites als GoFundMe. Banken hebben de mogelijkheid gekregen om de dienstverlening aan klanten op te schorten als zij vermoeden dat de klanten geld verstrekken aan de demonstranten.

Minister van Financiën Chrystia Freeland merkte op: “Het gaat erom de route van het geld te volgen. “Deze illegale blokkades mogen niet worden gefinancierd.” Eigenaren van vrachtwagens die bij de protesten zijn gebruikt, kunnen nu sancties tegemoet zien, aldus Freeland. De zakelijke bankrekeningen van deze eigenaren, evenals de dekking van hun vrachtwagenverzekering, kunnen worden geblokkeerd. “Stuur uw vrachtwagens terug naar uw huizen.” Ze moeten legaal werken om de Canadese economie te laten bloeien.”

De wet moet nog worden goedgekeurd door het Canadese parlement. De premiers van Alberta, Quebec, Manitoba en Saskatchewan hebben eerder op de dag allen verklaard dat zij tegen de tenuitvoerlegging van de noodwet zijn. Zij zijn van mening dat de wet onnodig is.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie