Hoe kan het dat handgel werkt binnen 15 seconden?

De kans is groot dat je ooit al eens gebruik hebt gemaakt van handgel. Sinds een aantal maanden is het gebruik van de gel ontzettend populair. Dit komt doordat er tegenwoordig steeds meer mensen zijn die zichzelf willen beschermen tegen het vervelende coronavirus. Door middel van de juiste gel kun je verschillende bacteriën doden die op jouw huid leven.

handgel

Echter, doordat er op dit moment ook een aantal gels zijn die niet goed beschermen tegen het vervelende virus, is de kans groot dat je ook al eens te maken hebt gehad met een niet werkende gel. Hoe kan het dat er op dit moment zoveel verschillende niet werkende handgels op de markt zijn en wat is een goed alternatief?

Het gebruiken van handgel

Het coronavirus overleeft ongeveer negen uur op de menselijke huid. Dit is veel langer dan een griepvirus, zoals de influenza. Een griepvirus blijft namelijk ongeveer 1,8 uur zitten op de menselijke huid. Kortom, dit betekent dat het risico van overdragen veel groter is bij het griepvirus. Volgens een aantal Japanse onderzoekers is het dus ontzettend belangrijk om de handen zo veel mogelijk te ontsmetten, bijvoorbeeld door middel van handgel.

De juiste gel werkt binnen 15 seconden

Doordat er allerlei verschillende soorten handgels op de markt zijn, zit er natuurlijk ook een groot verschil in kwaliteit. Er zijn een aantal soorten handgel die binnen een aantal seconden werken. Daarentegen zijn er ook handgels verkrijgbaar die geen werkzame stoffen bevatten. Het virus kan binnen 15 seconden worden uitgeschakeld als de werkzame stof Ethanol wordt gebruikt.

handgel

De kans op verspreiding van het virus wordt dus groter als het virus langer blijft leven op de huid van een mens. Het is dus van belang om tijdig de handen te wassen, maar daarnaast natuurlijk ook afstand houden.

Het wassen van handen

Uit onderzoek blijkt dus dat er een aantal verschillende soorten handgels zijn die razendsnel werken, maar er daarnaast ook handgels zijn die niet effectief zijn. De studie van de WHO en het RIVM onderschrijft het beleid dat het van belang is om zo veel mogelijk de handen te wassen. Naast dat het van belang is om de handen vaak te reinigen, is het natuurlijk ook belangrijk om dit zorgvuldig te doen. Wanneer meer mensen ervoor zouden kiezen om hun handen vaker en bovendien ook zorgvuldiger te wassen, zou het aantal besmettingen ook minder snel toenemen. 

Besmettingen Coronavirus bekijken op kaart van Nederland

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie