Versoepeling van de coronaregels: Deze drie risico’s neemt het kabinet

Nederland is weer zo goed als vrij van coronaregels, als opluchting voor veel ondernemers. Toch zijn er risico’s verbonden aan de versoepelingen. Daarom kan de vlag op dit moment nog niet volledig worden gehesen. Een overzicht van de drie belangrijkste gevaren:

1. Aantal besmettingen nemen toe, ziekenhuisopnames volgen

Het aantal besmettingen zal blijven stijgen nu we de beperkingen hebben losgelaten. We zitten nu op 65.000 besmettingen per dag, maar dat aantal kan in de nabije toekomst oplopen tot 100.000. Het grootste aantal testen dat de GGD op één dag kan doen is 150.000. Met hulp van de commerciële teststraten kan dit opgeschaald worden naar 750,000 testen per dag

Nederland: Besmettingen, Ziekenhuisopnames, Doden en vaccinatie cijfers vandaag (26-01-2022)

Wat dit betekent voor de ziekenhuizen is niet met zekerheid te zeggen.Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een schatting gemaakt van de gevolgen van de stijgende infectiecijfers voor ziekenhuisopnames en opnames op de intensive care, hoewel die niet te garanderen zijn. In het ergste geval zal de druk op de zorg groter zijn dan bij de vorige piek van de deltavariant. In die situatie konden de ziekenhuizen het nauwelijks aan. Het gevolg kan zijn dat we in de toekomst met strengere maatregelen te maken krijgen.

Experts zeggen dat veel afhangt van hoe we de komende maanden handelen en of we vasthouden aan de fundamenten. Volgens Jaap van Dissel, Directeur van het RIVM, is de omikron te kort om de impact van stijgende infectiecijfers op ziekenhuisopnames nauwkeurig te voorspellen. Maar het is tot nu toe niet al te verschrikkelijk:

2. Regulier zorg moet opnieuw uitgesteld worden

Ziekenhuizen zijn langzamerhand begonnen met het inhalen van de eerste ronde uitgestelde zorg.Volgens de laatste voorspellingen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zullen er 130.000 meer ingrepen in ziekenhuizen plaatsvinden dan gebruikelijk.

coronavirus en omikronvariant

Patiënten zullen door de omikron-variant waarschijnlijk eerder naar de verpleegafdelingen van het ziekenhuis stromen dan naar de ICU. Volgens Karina Raaijmakers van de NZa is dat op zich een uitstekende zaak. “We hebben veel meer bedden en personeel op de reguliere ziekenhuisafdelingen die we kunnen benutten.”

Naar verwachting zullen de Coronapatiënten in de ziekenhuizen toenemen, met een piek in maart, aldus het RIVM. Als die piek te hoog oploopt, is het mogelijk dat geplande operaties aan andere patiënten nog een keer worden uitgesteld. Hoe groot die stijging zal zijn, is moeilijk te voorspellen. Ook is het moeilijk te zeggen of de achterstand in de routinezorg ooit zal worden weggewerkt.

3. Personeelstekorten in cruciale sectoren

Iedereen die besmet raakt, moet zeven dagen in isolatie blijven. Nauwcontact met anderen kan tot quarantaine leiden, maar ook tot de verspreiding van nieuwe ziekten. Als gevolg daarvan worden veel mensen in allerlei bedrijfstakken ontslagen. Als gevolg daarvan heeft de regering de quarantaineregels versoepeld en uitzonderingen gemaakt voor kritieke beroepen, basisscholen en voortgezet onderwijs. Maar in de komende weken zal blijken of dit genoeg is om het aantal getroffen werknemers te verminderen.

De gevolgen van de stijgende infectiecijfers zijn al in verschillende sectoren merkbaar. Op alle niveaus van de gezondheidszorg, zoals huisartsen, wijkverplegers en verpleeghuizen, en ook in de ziekenhuiszorg, gaan werknemers verloren. Dit geldt ook voor het onderwijs, met hoge uitvalcijfers in de kinderopvang en het openbaar vervoer in de grote steden. Veel ritten zijn al geannuleerd. Op sommige plaatsen zijn er ook personeelstekorten bij de stadsreinigingsdiensten.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie