OMT- en RIVM-directeur Jaap van Dissel gaf vanochtend de wetenschappelijke briefing over de coronasituatie, voorafgaand op het coronadebat vandaag. Van Dissel ziet veel coronabesmettingen bij tieners en kinderen. Ondanks zijn overtuiging dat de Omikron-variant minder schadelijk is, raadt hij toch aan de boosterprik te nemen. Ook stelde hij dat testen niet nodig is als er geen symptomen zijn, wat op Twitter tot enig onbegrip leidde.
Van Dissel besprak het aantal ziekenhuisopnames vandaag in de briefing na de persconferentie van gisteravond. In de leeftijdsgroep van 0- tot 9-jarigen constateerde hij een toename van het aantal ziekenhuisopnames. Het gaat om “vrij jonge mensen”, aldus Van Dissel, die ter observatie in het ziekenhuis liggen. Het aantal jonge kinderen is echter nog steeds “extreem klein” en deze groep wordt niet bediend door IC’s.
Jaap van Dissel legt uit waarom jonge coronapatiënten in opmars zijn.
Meer coronapatiënten jonger dan 30 jaar duiken op in ziekenhuizen, aldus het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntendistributie (LCPS). Het LCPS kon hiervoor geen afdoende verklaring geven. Vandaag heeft Van Dissel die verklaring wel gegeven. Dit is volgens hem toe te schrijven aan een stijging van het aantal corona besmettingen in die leeftijdsgroepen. Het argument is dat als een bepaalde leeftijdsgroep veel infecties heeft, die leeftijdsgroep vaker naar het ziekenhuis zal moeten.
Omikron is zwakker, maar Jaap van Dissel gelooft dat het beter gaat.
Van Dissel wees ook op het onderscheid tussen de omikron- en deltavariant. Volgens Van Dissel is de kans om opgenomen te worden in het ziekenhuis met omikron 40% lager dan met delta. Ongeveer 10 procent van de omikronpatiënten wordt zo onwel dat ze moeten worden opgenomen op de intensive care. Bij delta was dit 20 procent. Kortom, omikron is minder gevaarlijk. Een vergelijkbare daling van het aantal ziekenhuisopnames is waargenomen in andere landen.
Het aantal besmettingen met omikron is daarentegen aanzienlijk hoger dan met delta, aldus het OMT. Van Dissel gaat ervan uit dat het boosterpercentage hoger is. Ruim 3 miljoen mensen moeten nog een booster-prik krijgen. Vanwege de mildere omikron-variant is het volgens Van Dissel onjuist te veronderstellen dat een booster niet nodig is. De hoogste piek van omikron zal volgens de OMT-specialist in maart optreden.
Lees ook:
BA.2. nieuwe variant coronavirus afkomstig van Omikron
Terugkoppeling technische briefing
Op Twitter zijn nog een aantal andere citaten van Van Dissel gemeld. Want testen zonder klachten is volgens de RIVM-topman niet nodig. Bovendien impliceert het model van het OMT dat iedereen die positief test onwel is, wat op Twitter tot enige verwarring heeft geleid. Want sommige bedrijven en scholen eisen dat iedereen elke week getest wordt. Caroline van der Plas, politica, was een van degenen die protesteerden tegen deze opmerking.
Verhoog het niveau
PVV’er Fleur Agema volgt de briefing van Van Dissel op Twitter met ijver. Zij is bedlegerig vanwege een zware kransslagaderontsteking. Agema plaatst kanttekeningen bij de berekeningen van het OMT voor boostervaccins. Van Dissel stelt dat hij een boosterpercentage van 75% raamt, waarin echte corona-vaccinatiebewijzen en herstelbewijzen zijn meegenomen. Toch beweert Agema dat dit niets te maken heeft met het boosterpercentage.
RIVM-cijfers lopen 78.000+ besmettingen achter
Volgens het RIVM neemt het aantal positieve coronatests dat nog niet is geregistreerd, voortdurend toe. In de afgelopen negen dagen is de achterstand opgelopen tot bijna 78.000 meldingen. Dat zijn er 18.000 meer dan dinsdag, en het is het meeste op één dag sinds het RIVM de achterstand bekendmaakte.
Het corona-debat begon vandaag om 12.30 uur en zal naar verwachting nog wel even duren. Live Coronadebat 26 januari 2022 kijken