Eindelijk, het eerste coronamedicijn is in 2020 op de markt!

Dagelijks komen er in Nederland duizenden mensen bij met een coronabesmetting. We zitten sinds kort in een tweede coronagolf en het aantal besmettingen blijft stijgen. Dit zorgt er onder andere voor dat de financiële cijfers van ons land hier erg onder leiden. Toch is er goed nieuws en is er in Nederland het eerste medicijn op de markt gekomen. De vraag die dan komt kijken is: Gaat dit medicijn ons helpen tegen het coronavirus?

Landkaart van Nederland Coronavirus – Live Nieuws Update(s)

Het eerste coronamedicijn is op de markt

Al enige tijd is het bekend dat plasma uit voormalige corona patiënten hulp kan bieden in de strijd tegen het virus. Bloedbank Sanquin is hier druk mee in de weer geweest en heeft nu 8800 doses klaar staan die als medicijn gebruikt kan worden. Het medicijn bestaat uit plasma van mensen die het coronavirus hebben overwonnen. Hetgeen dat in dit plasma zit zijn antistoffen die mee kunnen ‘vechten’ tegen her coronavirus. Het medicijn kan worden ingezet wanneer de eigen weerstand van een persoon het moeilijk heeft. Wel is het hierbij belangrijk om te vertellen dat het medicijn maar tijdelijk werkt. 

coronabloed

Het nieuwe medicijn is geen vaccin

Het is dus belangrijk om te weten dat het medicijn nog geen directe oplossing is tegen het virus. Zo helpt het dus tijdelijk in de strijd en is het geen vaccin. Vaccins tegen het coronavirus zijn op dit moment nog volop in ontwikkeling. Ook hierin lijken er resultaten geboekt te worden. Toch is het nog niet bekend wanneer er een werkend vaccin uitkomt.

Volgens het RIVM is hier nog niet veel over te zeggen en gaat er over het algemeen veel tijd heen om een vaccin te ontwikkelen. Bij andere infectieziektes duurt het al snel zo’n 5 tot 10 jaar om een goedwerkend vaccin te ontwikkelen. Toch zit er nu veel meer druk achter en zijn er grote groepen actief mee bezig. Hierdoor is de kans groot dat een coronavaccin eerder klaar is. Het medicijn met bloedplasma is totdat een vaccin uit is, een erg goede tussenoplossing. 

corona medicijn

Nog niet genoeg plasma

corona bloed

Bloedbank Sanquin wil zo veel mogelijk mensen kunnen voorzien van plasma met antistoffen daarin. Toch beschikken ze nu pas over 6000 kilo bloedplasma en willen zij dit voor het algemeen belang verhogen. Sanquin heeft als doel om op korte termijn minimaal 30.000 kilo plasma in te zamelen. Om dit voor elkaar te krijgen kan iedereen een handje helpen. Ben je positief getest op het coronavirus en heb je nu nergens meer last van? Overweeg dan om bloed te doneren om een ander mens in nood te helpen. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie