Commerciële teststraten, helpen GGD met afnemen coronatesten

De eerste commerciële teststraten, beginnen woensdag met het helpen van de GGD met coronatesten. Zij streven ernaar om aan het eind van de week 50.000 tests per dag te kunnen uitvoeren, aldus de Stichting Open Nederland (SON), waar commerciële testbedrijven onder vallen.

Meer dan 50 extra testlocaties voor de GGD

Er zijn 10 commerciële testbedrijven op ongeveer vijftig testlocaties. De beschikbare teststraten worden door SON niet gespecificeerd. “Ze moeten nog steeds een afspraak maken met de GGD en niet zelf naar de locatie gaan”, aldus een woordvoerster.

GGD coronatest inplannen

Wie een test wil inplannen, kan dat doen door te bellen met het landelijke nummer of door Coronatest.nl te bezoeken. Mensen krijgen de mogelijkheid om gratis examen te doen bij een commerciële testaanbieder als er geen capaciteit is bij een GGD bij hen in de buurt.

150.000+ testen per dag

Nederland: Besmettingen, Ziekenhuisopnames, Doden en vaccinatie cijfers vandaag (26-01-2022)

De GGD’s testen momenteel ruwweg 150.000 mensen per dag, maar zij kunnen dit aantal niet opvoeren omdat de laboratoria niet in staat zijn extra PCR-testswabs te analyseren. Antigeentesten worden veel gebruikt door commerciële testaanbieders. Het RIVM heeft deze test goedgekeurd, die minder nauwkeurig is dan de PCR-test (die door de GGD wordt gebruikt). Binnen twee uur ontvangen zij hun testresultaten.

Testen voor toegang

Testen voor Toegang (TvT) is een nieuwe dienst van SON die toegang geeft aan bijvoorbeeld restaurants en de culturele sector aan mensen zonder vaccinatie. Zo krijg je na een negatieve test een QR code voor 24 uur als Coronatoegangsbewijs. Het is mogelijk dat de locaties die worden gebruikt om de testcapaciteit bij GGD’en te vergroten, niet tegelijkertijd voor TvT worden gebruikt.

De testbedrijven krijgen de testmaterialen gratis en krijgen een prijs van 12,77 euro voor elke test die zij uitvoeren. Volgens SON is er voldoende capaciteit om zowel de GGD als de toegangstests te ondersteunen. Indien nodig kunnen de leveranciers van SON dagelijks 600.000 tests uitvoeren.

Explosieve groei aantal testen, zorgt voor achterstand bij het RIVM

Doordat het aantal testen en daarmee ook positieve testen explosief groeit, kunnen de systemen het nauwelijks aan. Het RIVM heeft 78.000+ besmettingen nog niet gemeld. Daardoor lopen de cijfers op het coronadashboard en op ons eigen overzicht met de Coronacijfers van Nederland achter. Deze missende besmettingen worden achteraf aangevuld in de grafieken en modellen. Maar daardoor wijken de coronacijfers voor 25 en 26 Januari af van de werkelijkheid.

One Response

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie