Denemarken schaft alle maatregelen af, ondanks nieuwe corona variant

Ondanks de hoge besmettingspiek schaft Denemarken volgende week alle binnenlandse corona-maatregelen af. COVID-19 is niet langer een bedreiging voor de samenleving, aldus de brief.

Hoge vaccinatiegraad in Denemarken

“We nemen afscheid van de beperkingen en verwelkomen het leven zoals het was vóór Corona”, merkte premier Mette Frederiksen op. Corona-vaccins zorgen voor een “sterke verdediging”, zei zij.

Het Deense coronabeleid was twee weken eerder al versoepeld. Bioscopen en musea bijvoorbeeld mochten op dat moment weer open, maar andere regels bleven van kracht. Tot het einde van de maand moeten horecaondernemers het doen met aangepaste openingstijden, maar daarna mogen nachtclubs weer open.

Geen mondkapjesplicht meer

In het openbaar vervoer hoeven Denen niet langer mondmaskers te dragen en winkels hoeven niet langer het aantal klanten te beperken. De regels voor het internationale reisverkeer blijven daarentegen wel van kracht. De voorgenomen versoepeling valt samen met een forse toename van het aantal gevallen van corona. De opheffing heeft voldoende steun in het parlement, aldus minister van Volksgezondheid Magnus Heunicke. Deskundigen hadden een versoepeling voorgesteld, die hij aan het parlement had voorgelegd.

Nieuwe coronavariant BA.2 dominant in Denemarken

Dinsdag registreerde Denemarken 46.590 nieuwe besmettingen. Dat cijfer is nauwelijks lager dan de piek van 47.831 coronagevallen die afgelopen vrijdag werd gemeld. Intussen is volgens minister Heunicke een nieuwe omicron-subvariant (BA.2) prominent aanwezig in het land, en deze blijkt veel besmettelijker te zijn dan de vroeger heersende BA.1-variant. Hij beweert echter dat er geen aanwijzingen zijn dat BA.2 de situatie verergert.

Steeds meer landen zonder maatregelen in Europa

De ziektegolf is volgens Deense deskundigen geen belemmering voor de versoepeling. In maand constateerden medische adviseurs van de regering een verschuiving in het verband tussen besmettingen en ziekenhuisopnames. Terwijl het aantal coronagevallen snel toenam, daalde het aantal op de intensive care opgenomen coronapatiënten van 82 op 6 januari tot 44 op 25 januari.

Ook andere Europese landen versoepelen hun coronabeleid. Dit gebeurt in een aantal landen, waaronder Nederland. De aangekondigde versoepelingen zijn volgens minister-president Mark Rutte een “bewuste zoektocht naar de grenzen van het mogelijke.” “Naast alle legitieme vragen om hulp en acties, zijn er zulke enorme moeilijkheden en spanningen”, aldus het kabinet.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie