De inspectie wil onhygiënische corona teststraten een dwangsom geven

In Nederland is het testen op corona van groot belang voor de strategie. Zo bepaalt het aantal besmettingen welke regels er gelden in ons land. Om ervoor te zorgen dat iedereen met een mogelijke coronabesmetting getest kan worden, zijn er de afgelopen tijd veel nieuwe teststraten bijgekomen. Dit gaat zowel om teststraten van de GGD als om commerciële teststraten. De commerciële teststraten zijn degene die nu in de spotlights staan. Zo zijn er een aantal teststraten die erg onhygiënisch zijn en de mensen zich daar laten testen juist risico lopen om een coronabesmetting op te lopen.

Een erg hoge dwangsom

Als een coronatestservice de zaken niet voor elkaar heeft, loopt de zaak het risico op een hoge dwangsom. Deze dwangsom bedraagt 10.000 euro per week. Wel zit er een maximum op van 40.000 euro. De desbetreffende tester heeft teststraten in Utrecht, Badhoevedorp en Almere. Het is van belang dat deze zaken snel zorgen voor een betere hygiëne, anders lopen ze het risico dat ze de deuren voor goed moeten sluiten. 

Geen goede afspraken over het schoonmaken

De inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft geconcludeerd dat het mis gaat bij het maken van afspraken op het gebied van schoonmaken van deze testlocaties. Zo krijgen de medewerkers geen goede instructies, waardoor er snel fouten worden gemaakt. Bovendien is er geen apparatuur beschikbaar om alles te ontsmetten. Het apparaat dat hier eigenlijk voor nodig is, is een waterstofperoxidevernevelaar. 

coronavirus 1111

Er gaat nog meer mis

Naast dat er slechte afspraken zijn op het gebied van schoonmaken, zijn er ook nog andere problemen ontdekt. Zo zit iedereen die een coronatest doet, op dezelfde stoel. Dit zonder dat er iets aan hygiëne wordt gedaan. Hierdoor vormen deze testlocatie een risico als bron tot besmettingen. 

Het aantal coronabesmettingen lijkt weer af te nemen

Het aantal coronabesmettingen liep de afgelopen weken erg hoog op. Niet lang hierna zijn er erg strenge maatregelen aangekondigd. De regels die op dit moment gelden, lijken dan ook te werken. Zo is het aantal positieve tests per dag aan het afnemen. Echter, het aantal nieuwe besmettingen per dag is nog steeds zorgelijk. Dit zorgt er dan ook voor dat we voorlopig nog te maken hebben met de strenge lockdown. Of hier halverwege januari verandering in gaat komen, moet nog maar blijken. Wel is het de bedoeling dat er in het begin van januari begonnen gaat worden met het vaccineren tegen het coronavirus en als dit goed verloopt, zullen we na een aantal maanden minder last hebben van het coronavirus. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie