Noord-Korea meld eerste coronauitbraak in het land

Een dag nadat Noord-Korea voor het eerst melding maakte van een besmetting binnen zijn grenzen, heeft het coronavirus zijn eerste slachtoffer geëist. De doodsoorzaak van vijf andere mensen die aan koorts (vermoedelijk corona) zijn overleden, wordt onderzocht, aldus het staatspersbureau KCNA.

187.800 ‘vreemde’ koortsgevallen

Bovendien zullen 187.800 personen in isolatie worden gehouden wegens koorts “waarvan de oorzaak onbekend is”. Volgens de KCNA is deze onverklaarbare ziekte sinds eind april wijdverbreid in het land en heeft zij ongeveer 350.000 mensen besmet. Volgens de KCNA is ongeveer de helft van hen inmiddels behandeld. Het is onduidelijk of deze mensen zijn getest op corona.

Noord-Korea heeft verklaard dat er sinds het begin van de uitbraak geen corona in het land bestond, ondanks wijdverbreide twijfels. Niettemin werd donderdag bevestigd dat bij iemand in de hoofdstad Pyongyang de uiterst besmettelijke omicron sub-variant BA.2 was vastgesteld. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un riep onmiddellijk de noodtoestand uit.

Noord-Korea weigerde buitenlandse coronavaccins

Noord-Korea weigerde coronavaccinaties van andere landen te aanvaarden. Het land zei in 2020 dat het zijn eigen vaccin aan het ontwikkelen was, maar sindsdien is niets meer vernomen.

President Yoon Suk-yeol onthulde vrijdag dat Zuid-Korea van plan is te beginnen met het leveren van coronavaccinaties aan zijn buurland. “Details worden nog uitgewerkt”, verklaarde de woordvoerder van de president. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaarde vrijdag dat zij in contact stond met de regering van het verarmde en internationaal geïsoleerde land en dat zij zou helpen bij de ontwikkeling van een actieplan.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie