Fase 2 van de versoepelingen gaat vandaag in

Vandaag zijn de Coronamaatregelen opnieuw versoepeld. Fase 2 van de stap-voor-stap-strategie van de regering, die afgelopen dinsdag werd onthuld, is nu van kracht. Als gevolg daarvan zullen het horeca- en de culturele sector later open kunnen blijven, tot 01.00 uur. U kunt vandaag dus een drankje drinken of zelfs dansen als u wilt.

Het is ook geoorloofd alle zitplaatsen op eender welke plaats te vullen, zoals in sportstadions. Alleen bij bijeenkomsten van meer dan 500 personen is een vaste zitplaats verplicht, evenals het dragen van een mondmasker door degenen die opstaan.

Advies over isolatie

Wat is er vandaag nog anders? Als je positief test, hoef je niet zeven dagen in isolatie te blijven, maar slechts vijf dagen (na een symptoomvrije periode van 24 uur).

Als u positief getest bent en klachten heeft, begint de isolatietijd op het moment dat de klachten optreden. De isolatietijd begint op de datum van de test als u geen klachten heeft.

Coronapas blijft verplicht

Het corona-ticket (3G) zal geldig blijven op plaatsen waar het nu verplicht moet worden getoond (hotels, films, musea, theaters, professionele sportevenementen).

De versoepelingen zullen in drie stappen worden doorgevoerd, aldus minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, die ze afgelopen dinsdag bekendmaakte. Op zijn persconferentie verklaarde Kuipers: “Het land gaat weer open.”

Afgelopen dinsdag zijn de eerste versoepelingen ingegaan. Het was daarna weer toegestaan om meer dan vier personen tegelijk te ontvangen. Ook de thuiswerkbegeleiding is veranderd: voortaan wordt aanbevolen niet meer dan de helft van de werktijd op kantoor door te brengen.

Stap drie

Het derde en laatste onderdeel van het heropeningsplan vindt vrijdag plaats. Daarna worden de normale openingstijden hervat. Op plaatsen waar minder dan 500 mensen komen, vervalt het coronabewijs. Bovendien zal de afstand van anderhalve meter verdwijnen.

Vanaf 25 februari is het dragen van een mondmasker bij verplaatsingen in de horeca, het onderwijs en de detailhandel niet langer verplicht.

Onbeperkte toegang

Vaste zitplaatsen in bijvoorbeeld de horeca komen te vervallen, evenals het maximum aantal bezoekers. Dit betekent dat nachtclubs, discotheken, festivals en evenementen op elk gewenst moment open kunnen, aldus het kabinet.

Het dragen van een mondmasker in het openbaar vervoer en op luchthavens wordt na 25 februari verplicht. Dit is “om de veiligheid van kwetsbare mensen tijdens het reizen te waarborgen“. De quarantaineverplichting voor passagiers die vanuit risicolocaties terugkeren naar Nederland, wordt vrijdag afgeschaft.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie