Samenleving na twee jaar weer open

Tegenwoordig zijn de coronamaatregelen nog verder versoepeld. Horecagelegenheden, muziekpodia en theaters mogen later open blijven en het is niet langer verplicht een afstand van 1,5 meter aan te houden na het tonen van een geldig kaartje.

Het is ook wettelijk toegestaan alle zitplaatsen te vullen, ook die op de tribune bij sportevenementen. Wanneer meer dan 500 mensen samenkomen op één plaats, is een vaste zitplaats nog steeds essentieel, evenals het dragen van een mondmasker bij het opstaan.

Personen die met het coronavirus zijn besmet, hoeven vanaf vrijdag slechts vijf dagen in isolatie te blijven. Zij mogen na 24 uur symptoomvrij te zijn weer naar buiten. Gedurende nog eens vijf dagen moeten deze mensen een mondmasker blijven dragen en een afstand van 1,5 meter bewaren.

Vanaf 25 februari zullen er meer versoepelingen zijn.

Behalve in het openbaar vervoer wordt de verplichting om een mondmasker te dragen op 25 februari geleidelijk afgeschaft voor de rest van de samenleving. Ook is met ingang van die datum niet langer overal een afstand van 1,5 meter vereist.

Vanaf volgende vrijdag gelden overal de normale openingstijden, ook in de amusementssector. Behalve voor overdekte zalen met meer dan 500 mensen die geen vaste zitplaats hebben, is het coronakaartje niet langer vereist. Iedereen, gevaccineerd of niet, moet worden gecontroleerd om toegang te krijgen tot evenementen zoals een groot feest in een nachtclub.

De aanbeveling om niet meer dan vier werknemers uit te nodigen om thuis te werken, werd dinsdag geschrapt. De regering zal nagaan of het verplichte gebruik van maskers in het openbaar vervoer, de verplichte test voor toegang tot grote evenementen en het advies over thuiswerken op 15 maart nog haalbaar zijn.

De versoepelingen kwamen bijna twee jaar nadat het eerste coronageval in Nederland werd geregistreerd. In een televisie-interview op 27 februari 2020 maakte toenmalig minister van Volksgezondheid Bruno Bruins de eerste besmetting bekend.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie