Live Persconferentie 2 november 2021

Nieuwe persconferentie vanavond!

Kijk live de persconferentie van 2-11-2021. Via de NOS video livestream en onze live samenvatting van de persconferentie.

Terugkijken persconferentie 2 november

Persconferentie 2 november 2021 tijd? Vanaf 19 uur beschikbaar

Uitslag persconferentie 2 november

Hieronder lees je alle nieuwe coronamaatregelen als gevolg van he stijging in het aantal besmettingen:

Kijkers zijn het oneens met nieuwe maatregelen

Wat direct opvalt als je de livestream van de persconferentie kijkt zie je dat de reacties erg negatief zijn. Zo zijn er duidelijk veel meer dislikes zijn als likes. Rutte pakt dit direct op door uit te leggen dat steeds meer Nederlanders “worstelen” en klaar zijn met de maatregelen. Maar ons premier benoemd ook dat de nieuwe maatregelen echt nodig zijn. Het kabinet worstelt ook met het afwegen van vrijheid en veiligheid.

Dit doen ze in samenwerking met adviezen en meningen van experts, ondernemers, branche organisaties, etc. Rutte geeft aan dat niet iedereen zijn zin kan krijgen. “we moeten elkaar wat ruimte geven”

Test ook als je gevaccineerd bent!

Rutte begint met het uitleggen van de basisregels. Alle basis regels, dus ook testen bij klachten gelden voor zowel ongevaccineerde als gevaccineerde. Daarbij benadrukt hij deze 3 regels:

  • Dringend advies om anderhalve meter afstand te houden
  • Werk minimaal voor de helft van de tijd thuis!
  • Beperk je reisbewegingen

Corona toegangsbewijs

Je moest dit vaccinatie of testbewijs al tonen bij: Horeca binnen, sportkantines, publiek bij sportwedstrijden, zakelijke evenementen en festivals. Vanaf zaterdag 6 november is QR code ook verplicht bij onder andere: Buiten terrassen (horeca), Musea, kermissen, braderieën. Coronabewijs ook verplicht voor alle amateursport binnen en buiten voor zowel de sporters als het publiek vanaf 18 jaar. Dit geldt ook voor koren, theater voorstellingen etc. Met uitzondering van jeugd evenementen zoals de intocht van sinterklaas.

Mondkapjes verplicht op meer plekken

Mondkapjes worden weer op meer plekken verplicht, ook vanaf 6 november. Waarbij voorheen alleen in het openbaar vervoer en delen van het vliegveld het mondkapje verplicht was. Wordt de mondkapjes plicht ook van kracht op het person en alle andere delen van het vliegveld.

Verder wordt het mondkapje verplicht in alle publieke ruimtes: Supermarkten, winkels, bibliotheken, ziekenhuizen en overheid gebouwen.

Hoger onderwijs

Voor het hoger onderwijs geldt vanaf zaterdag mondkapjesplicht in de gangen, kantines en tussen de lessen. Het mondkapje is niet verplicht als je zit.

Contactberoepen

Mondkapjes worden verplicht voor alle contactberoepen voor kappers, masseurs, etc. Met als uitzondering van seks werkers.

Geen mondkapjes plicht in de horeca

Op locaties waar je een test of vaccinatie bewijs hebt getoond is het mondkapje niet verplicht. Dus als je in een restaurant of andere horeca gelegenheid bent is het dragen van een mondkapje niet nodig.

Iedereen gaat besmet raken met het virus

Hugo de jonge is aan het woord. Hij begint met te vertellen dat hij zicht zorgen maakt over de vrijheid om te praten over het virus. Mensen vinden het moeilijk om te praten over de ernst van het virus. Ze krijgen al snel te maken met een felle reactie of zelf agressie. Hugo de jonge vind het belangrijk dat iedereen vrij over het virus kan blijven praten.

Hugo benoemd ook dat iedereen besmet gaat raken met het virus. Maar dat zoals het nu gaat dit niet te doen is voor de zorg. Het aantal corona patiënten zorgt voor teveel druk op de zorg, waardoor reguliere zorg niet door kan gaan.

Meeste ziekenhuis patiënten zijn niet gevaccineerd

Deze stijging in het aantal ziekenhuis opnames is niet nodig volgens Hugo de jonge. Als ze gevaccineerd waren was dit niet gebeurd. Dit klinkt hard geeft de jonge toe, maar wat nog veel erger is. Dat mensen die reguliere zorg nodig hebben langer moeten wachten door deze ongevaccineerde corona patiënten.

Wetswijziging voor coronacheck op werk

Hugo de jonge wilt dat iedereen veilig naar zijn werk kan. Daarom gaat het kabinet een wetswijziging doorvoeren zodat werkgevers kunnen controleren op het corona toegangsbewijs. Op dit moment mag dit nog niet omdat werkgevers, hun werknemers niet mogen vragen om medische gegevens.

Booster vaccin, 3de coronaprik

Het is nog onbekend hoe effectief deze booster vaccinatie precies is, maar uit voorzorg gaat het GGD beginnen met het toepassen van deze 3de coronavaccinaties. Vanaf begin december kunnen 80-plusers terecht voor hun booster vaccinatie. Daarna de 60 tot 80-jarige en in december nog ook de zorgmedewerkers. De zorg aanbieders willen ze zo snel mogelijk deze boosterprik aanbieden. Als deze kwetsbare groepen geweest zijn kunnen ook de 60-minners terecht voor een booster vaccinatie. Ondanks dat hiervoor nog geen medische noodzaak is.

We doen er alles aan om mensen te overtuigen van het vaccin!

Zo hebben we mensen bij moskee’s en kerken om meer te vertellen over het vaccin. Zijn er speciale locaties voor mensen met prikangst om met verschillende methoden deze angst weg te nemen. Zo wordt Virtual reality toegepast en honden om mensen op hun gemakt te stellen. “We halen alles uit de kast!”

Gaan jullie het testbewijs laten vallen?

Rutte hoopt dat ze het testbewijs kunnen houden, zodat ongevaccineerde ook naar de horeca, een film in de bioscoop en sportwedstrijden kunnen. Maar rutte zegt “ik kan niks garanderen”, als de besmettingen blijven oplopen kunnen we ervoor kiezen dat alle gevaccineerde een QR-code kunnen krijgen.

Wanneer volgende persconferentie?

De volgende corona persconferentie staat gepland op 12 november. Tijdens de persconferentie 12 november wordt onder andere besloten of het testbewijs behouden kan blijven. Als dit niet kan, kunnen mensen zonder vaccin geen QR-coronabewijs meer krijgen.

Alle informatie hieronder genoemd is geplaatst voor 19 uur

Hoe laat is de persconferentie 2 november?

Persconferentie van 2 november 2021 begint om 19:00 tot 20:00.

Waarom nieuwe strengere maatregelen?

Het aantal besmettingen in Nederland loopt weer hard op. Zo liggen er op het moment meer dan 1200 coronapatiënten in ziekenhuizen. De overheid hoopt met de nieuwe maatregelen het aantal besmettingen terug te dringen. Ook zijn er extra strenge maatregel voor niet gevaccineerde om te zorgen dat meer mensen zich laten vaccineren.

NOS samenvatting maatregelen 2 november

Welke nieuwe maatregelen worden verwacht?

Hoewel het afwachten is op de persconferentie voor de definitieve maatregelen. Vermelden verschillende betrouwbare media al een aantal maatregelen die vanavond verwacht worden. Deze nieuwe maatregelen hebben we hieronder samengevat:

Mondkapjes verplicht in supermarkt

Veel mensen waren blij toen het mondkapje werd afgeschaft. Helaas wordt de mondkapjes plicht in supermarkten en andere winkels weer ingevoerd. Bol.com, Kruidvat en Trekpleister zien nu al een stijging van 200% op de verkoop van mondkapjes. Dus wees optijd met het kopen van uw mondkapje, mensen slaan ze namelijk weer massaal in. Hetzelfde geldt voor corona zelftesten deze worden ook al flink meer verkocht.

QR code / Coronapas

Test- of vaccinatiebewijs verplicht voor sportschool

Deze maatregel is specifiek voor ongevaccineerde van toepassing. Als je niet gevaccineerd bent zal je je verplicht moeten laten testen als je naar de sportschool wilt.

Sportscholen vrezen dat dit de drempel voor sporten verhoogt en ‘vrezen voor hun inkomsten’. Zo stellen ze dat iemand die 3x per week sport zich niet 3x per week gaat laten testen. Dat mensen dan liever thuis gaan sporten en hun abonnement bij de sportschool opzeggen.

Thuiswerken en QR code op werk?

Iets meer dan een maand geleden gaf het kabinet aan dat het weer veilig was om op kantoor te werken. Dit advies veranderd naar voor minimaal de helft thuiswerken. Ook wordt er gesproken over het controleren op QR-codes wanner je op kantoor wilt werken. Maar of dit ook wordt doorgezet is nog de vraag. Er zijn namelijk zorgen over privacy en en op dit moment is het vragen van de QR-code op werk tegen de wet. Hugo de jonge gaf in het AD aan hierop vanavond 19:00 terug te komen.

Horeca blijft buiten schot

Vooralsnog zijn er geen nieuwe regels bekend voor de horeca. De verplichte coronapas en verplicht sluiten om 0:00 blijft van toepassing. Er wordt wel gespeculeerd over nog vroegere sluitingstijden in de horeca wanneer de ziekenhuisbesmettingen nog verder oplopen.

Vorige persconferentie kijken

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie