25% van personeel huisartspraktijken zit thuis

Volgens een donderdag uitgebrachte peiling van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) zit een kwart van het huisartsenpraktijkpersoneel thuis. De hoge infectiecijfers in de samenleving zijn de oorzaak van het verzuim. Dit heeft gevolgen voor patiënten.

Uit de enquête, die werd gehouden onder een representatief en doorlopend panel van ongeveer 1.000 artsen, bleek dat 88 procent van de praktijken te maken had met ziekte en quarantaine-gerelateerde uitvaltijd. Gemiddeld is een kwart van de artsen en ander praktijkpersoneel getroffen.

Het is niet altijd mogelijk een vervanger te vinden. Volgens de LHV was vorige week ongeveer een vijfde van alle plaatsvervangende artsen niet beschikbaar wegens ziekte en quarantaine.

Als gevolg daarvan werken artsen volgens de beroepsorganisatie langer, nemen zij de verantwoordelijkheden van assistenten en praktijkondersteuners over en voeren zij online consultaties uit. In sommige omstandigheden wordt zorg uitgesteld of zien artsen alleen nog spoedgevallen.

De hoge besmettingsgraad heeft onvermijdelijk gevolgen voor de manier waarop huisartsenpraktijken nu benaderd en bereikbaar gemaakt kunnen worden. Patiënten zullen zich dat moeten realiseren, hoe frustrerend het ook is“, zegt LHV-voorzitter Mirjam van ’t Veld. “We roeien met de riemen die we nu hebben.”

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie