Sterke stijging coronapatiënten sinds eind 2020

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is maandag met 149 toegenomen tot 1.493. Volgens de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) is het aantal ziekenhuizen sinds eind 2020 met het meest toegenomen.

In het verleden is op maandag meer gebruik gemaakt van de diensten dan in de rest van de week, maar sinds 29 december 2020 is dat niet meer gebeurd.

Lange tijd registreerde een aantal ziekenhuizen alleen het aantal coronapatiënten dat werd opgenomen nadat ze ziek waren geworden als gevolg van een coronabesmetting. Alle ziekenhuizen maken vanaf maandag het totaal aantal patiënten met een coronabesmetting in het ziekenhuis bekend. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor het rapport van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) van maandag, dat een recordstijging van het aantal opgenomen patiënten te zien gaf.

Het aantal coronapatiënten is de laatste drie dagen zelfs gedaald. Desondanks blijft het aantal coronapatiënten dat in ziekenhuizen wordt opgenomen minimaal. Daarentegen waren het er medio december bijna duizend meer dan nu.

Er liggen momenteel 1.279 COVID-19 patiënten op verpleegafdelingen, 146 meer dan zondag. Het aantal mensen op intensive careafdelingen steeg met drie tot 214.

Het LCPS houdt niet bij hoeveel mensen in het ziekenhuis worden opgenomen vanwege COVID-19 en hoeveel mensen om andere redenen worden opgenomen maar besmet raken. Deze maandag merkte waarnemend voorzitter Ina Kuper op: “Voor het werk van het LCPS draait het allemaal om benutting.”

Ic en niet-ic corona patiënten: het RIVM zal onderscheid maken tussen de twee.

Aan dat onderscheid wordt gewerkt door het RIVM. Deze maandag verklaarde het instituut dat minder dan de helft van de nieuw opgenomen getroffenen in het ziekenhuis is aangekomen als direct gevolg van de coronabesmetting.

Volgens een peiling van NU.nl nemen veel ziekenhuizen zowel patiënten met als zonder corona op in hun coronaire opnames. Besmette patiënten die om andere redenen dan COVID-19 in het ziekenhuis worden opgenomen, moeten nog steeds met zorg worden behandeld. Omdat deze patiënten ook een bed bezetten, blijft de belasting voor het zorgstelsel groot.

Op ons discussieplatform NUjij werd de zorg geuit of het meetellen van patiënten met corona de ernst van de omikrongolf vertekent. De discrepantie geeft volgens Armand Girbes, hoofd van de intensive care van het Amsterdam UMC, inzicht in wat het virus met mensen doet.

Hoeveel patiënten zo ziek worden dat ze op de IC belanden, is een goede maatstaf,” voegde Girbes eraan toe. “Als het er weinig zijn en blijven, hoeven we ons geen zorgen te maken over grote aantallen ziektes.”

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie