In veel ziekenhuizen kunnen belangrijke onderdelen van de zorg niet doorgaan vanwege het coronavirus

De zorgsector lijdt erg aan de gevolgen van het coronavirus. Zo is het in de zorg al maanden extreem druk en zorgt dit voor vervelende gevolgen. Op dit moment is het zo druk in de ziekenhuizen, dat belangrijke onderdelen van verschillende ziekenhuizen niet open kunnen blijven. Het gaat hier om de urgente zorg. Bij deze zorg is het van belang dat er binnen zes weken wordt ingegrepen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een kankerbehandeling.

Grote problemen in veel ziekenhuizen door het coronavirus

In steeds meer ziekenhuizen komt het nu voor dat er problemen zijn in het leveren van kritische zorg. Het gaat hierbij om kritische zorg die normaal gesproken goed inplanbaar is. Dit komt naar voren uit verschillende meldingen die ziekenhuizen doen bij de Nederlandse Zorgautoriteit

Alleen niet-spoedeisende planbare zorg mocht in tijden van nood stilgelegd worden

Na de eerste coronagolf is er alles aan gedaan om de capaciteiten van de ziekenhuizen te vergroten. Voor de coronagolf waar we nu in zitten, was er besloten dat in tijden van nood alleen de niet-spoedeisende planbare zorg verzet mocht worden. Hierbij gaat om operaties waarbij het langer mag duren dan zes weken. Een voorbeeld van zo’n operatie, is een heupoperaties. De overige zorg zou gewoon door moeten gaan. Echter, door de grote drukte in vele ziekenhuizen, worden er nu dus ook afspraken van de spoedeisende planbare zorg verplaatst.

Gelukkig is het scenario waarin er keuzes gemaakt moeten worden nog niet in beeld

 In Italië moesten er in het voorjaar heftige keuzes gemaakt worden. Zo ging het vaak om leven en dood en was er niet voor iedereen ruimte in de ziekenhuizen. Dit scenario is gelukkig bij ons niet aan de orde. Om ervoor te zorgen dat dit ook niet aan de orde gaat zijn in de toekomst, worden er indien nodig zware maatregelen getroffen. 

coronanieuws1

Waar gaat het op dit moment mis in de zorg?

De zorgcapaciteit en het aantal beschikbare bedden is momenteel flink aan het dalen in verschillende ziekenhuizen. Zo komen er dagelijks erg veel nieuwe mensen met een coronabesmetting in het ziekenhuis terecht. Afgelopen dinsdag was er een recordaantal. Zo moesten er die dag 178 mensen opgenomen worden in het ziekenhuis. Op dit moment zijn er nog 1100 bedden over. De voornamelijkste reden waarom het in de zorg op dit moment misgaat, is omdat er niet genoeg personeel is. Zo vallen er medewerkers uit vanwege ziekte en vermoeidheid. Het heeft daarom ook geen zin om een noodhospitaal te openen.

Tags

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie