Ontsnapt “Coronastel” eist schadevergoeding

Het echtpaar dat in november uit een quarantainehotel bij Schiphol ontsnapte, eist excuses en een geldelijke regeling van 50.000 euro. Het besluit van de burgemeester ontbeerde volgens de advocaat van het Spaans-Portugese echtpaar een deugdelijke rechtsgrondslag.

De Spanjaard en de Portugese vrouw ontkennen beiden dat ze zijn vertrokken. Met hun advocaat, Bart Maes, dienen zij momenteel een schadevergoedingsvoorstel in bij de Veiligheidsregio Kennemerland. Kennemerland stelt daarentegen dat de twee zonder toestemming het hotel hebben verlaten.

De rechtszaak is begonnen.

De start van de juridische procedures is het bezwaarschrift, dat de Volkskrant heeft ingezien. De zaak wordt gesloten als de Veiligheidsregio instemt met de ‘quarantaineverzoeken‘.

Carolina Pimenta, 28 jaar, en Andrés Sanz, 30 jaar, vlogen op 25 en 26 november van Kaapstad naar Amsterdam. Hun vliegtuig vertrok net toen de reisbeperkingen voor vluchten uit Zuid-Afrika werden aangescherpt. Er was een uitbraak geweest van het uiterst besmettelijke type omikron. De 624 inkomende passagiers werden daarom op corona getest en bijna een dag lang op Schiphol gescheiden in afwachting van de resultaten.

Quarantaine hotel voor 44 reizigers

44 passagiers werden uiteindelijk naar een quarantainehotel in Badhoevedorp gebracht, maar het echtpaar wist te ontkomen. Zij werden aangehouden in een vliegtuig dat zich klaarmaakte om Nederland te verlaten en in isolatie geplaatst in het Universitair Medisch Centrum Groningen, Beatrixoord in Haren. Volgens Maes ontbrak voor deze conclusie een passende juridische onderbouwing en hij betwistte het bestaan van een “ernstig gevaar voor de volksgezondheid“. Dit is volgens hem “nergens onderbouwd“.

In een interview met RTL Nieuws beweerde de vrouw later dat ze helemaal niet aan het quarantainehotel waren ontsnapt, maar dat de beperkingen verwarrend waren. De vrouw en haar man hadden geen idee dat ze iets onoorbaars deden.

Volgens de advocaat raakt de zaak aan de grondrechten. “Carolina en Andrés zijn uit hun huizen gehaald en dagenlang gevangen gehouden,” beweert hij. Binnen een paar maanden zal het beroep worden behandeld.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie