De horecazaken zijn weer open tot 22.00 uur, maar heeft moeite om haar roosters te vullen. Dit is te wijten aan een hoge graad van afwezigheid onder de werknemers ten gevolge van de snelle verspreiding van de omikron-variant en de coronaregels van het virus.
Het krijgen van de juiste personeelsverhoudingen voor cafés en restaurants is volgens horecaondernemers een raadsel. “Door het ziekteverzuim is het elke dag weer een beetje een raadsel. Ook al hebben we vandaag alles klaar, morgen kan het totaal anders zijn“, zegt Pim Evers, een Amsterdamse horecaondernemer. “Maar, de schema’s kunnen nog steeds worden afgewerkt. Het feit dat we maar tot 22.00 uur open kunnen blijven, helpt eigenlijk wel. Dat ontlast de personele bezetting een beetje.”
De horeca staat op scherp.
Derk Jan Wooldrik, een Rotterdamse horeca-exploitant, liet ook weten dat de planning tot nu toe goed is verlopen. “Maar, we zitten wel op een afgrond. Ik probeer zo veel mogelijk mee te doen. Van het ene uiterste naar het andere, we hebben de cirkel rond gemaakt. We stonden eerst stil, maar nu geven we weer gas. Ik wil niet dat de werknemers overwerkt raken, want ze zijn voor mij van onschatbare waarde. Dan hoeven we geen reserveringen meer te maken.”
De quarantainewetten maken het volgens Laurens Meyer, die honderden horecabedrijven in het hele land bezit, bijzonder moeilijk. “Normaal hebben we in de horeca te maken met ziekteverzuim, maar vandaag blijven zelfs mensen die kerngezond zijn thuis. Het is een probleem. We hadden al een personeelstekort, en dit verergert de situatie nog. Gelukkig hebben we de mogelijkheid om op elke locatie te openen. Dat is de eerste en belangrijkste prioriteit. Daarom zullen we ons moeten aanpassen aan deze infectie. We strompelen nu een beetje achter het stuur.”
Thuis, maar met klachten gemeld
Riad Farhat, de CEO van een Amsterdamse horecazaak, herstelt thuis van een corona-infectie met slechts lichte symptomen. Door een gebrek aan arbeidskrachten heeft hij ondernemingen moeten sluiten of de uren moeten aanpassen. “Omikron wint aan populariteit in Nederland. We zullen met corona moeten leren leven, want dat is niet mogelijk. Het lijkt mij een verstandige optie om gewoon alles open te gooien, zoals andere Europese landen hebben gedaan.”
De Koninklijke Horeca Nederland (KHN), die onlangs in Den Haag een stappenplan voor de wetgever heeft opgesteld richting volledige openstelling, spreekt van een herkenbare uitstraling. “Ook de horeca heeft te maken met een aanzienlijk percentage ziekteverzuim onder werknemers als gevolg van corona.” Volgens een verklaring van KHN is dit “met de al bestaande personeelsschaarste in de branche een extra probleem voor ondernemers.”
Andere horecagelegenheden, zoals (nacht)clubs die na 22.00 uur actief zijn, zijn nog steeds gesloten. De gedwongen sluiting heeft de ‘nachtbranche‘ geïrriteerd. Nachtbelang en het Overleg Amsterdamse Clubs (OAC) verklaarden gisteravond dat, althans in de hoofdstad, de deuren op eigen initiatief op zaterdag 12 februari weer open zullen gaan.