Blij met versoepelingen, maar niet met 1G

De versoepeling van de coronamaatregelen heeft uiteraard veel Nederlandse burgers, bedrijven en instellingen verheugd. Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers maakte de versoepelingen dinsdagavond bekend op een persconferentie.

In de hotelsector en de kunstsector bijvoorbeeld zal veel meer beschikbaar zijn. Nu de “corona” twee jaar heeft geduurd, zijn veel mensen echter opgelucht, zij het dat er nog steeds mitsen en maren zijn, met name wat 1G betreft. “En, dansen we in het café schouder aan schouder?” Alleen de voorzitter van Acute Zorg en Openbaar Vervoer is ontevreden over de veranderingen.

‘Goed nieuws, maar het uitgaansleven krijgt het zwaar te verduren’, zegt de horeca.

De aankondiging van het kabinet dat er gaat worden versoepeld, is goed nieuws voor de horeca. Alleen de uitgaansbranche maakt volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN)-voorzitter Robèr Willemsen een beroerde start. “Het kabinet denkt nachtclubs en discotheken weer open te krijgen“, legt Willemsen uit, “maar de toegangstoetsing vormt een forse belemmering.”

Hij wijst erop dat veel mensen pas een paar uur van tevoren besluiten uit te gaan, wat onmogelijk is als er nog steeds getest moet worden. “Er zullen nog steeds veel illegale feestjes zijn“, denkt Willemsen. Ook de beperking tot 500 gasten is omstreden, aldus de horeca-autoriteit. “Hoe komt het dat er 500 is gekozen in plaats van 1000 of 1500?”

Hoewel KHN blij is dat het merendeel van de beperkingen op 25 februari wordt opgeheven, was de persconferentie voor Clubs&Nightlife teleurstellend. Zij mogen wel lanceren op 25 februari, maar alleen met 1G.

‘Ontspannende thuiswerksuggesties voor veel uitstekend nieuws’

Volgens de vakbonden CNV en FNV is de versoepeling van het advies over thuiswerken voor veel werknemers uitstekend nieuws. Tot nu toe was de suggestie van de overheid om zoveel mogelijk thuis te werken. Dat is nu gewijzigd in: niet meer dan de helft van je werktijd op de werkplek doorbrengen. De meerderheid van de mensen geeft volgens het CNV de voorkeur aan hybride werken. Dat houdt in: deeltijd thuiswerken en deeltijd op kantoor. CNV-voorzitter Piet Fortuin omschrijft het als “het mooiste van alle werelden”.

De vakbonden zijn van mening dat het van cruciaal belang is de werkplek veilig te houden. “Om te voorkomen dat de werkplek een infectiehaard wordt, moet er goed geventileerd en schoongemaakt worden“, aldus Fortuin. “En laten we niet vergeten dat het aantal infecties nog steeds ongekend hoog is. We moeten een groot verloop van personeel voorkomen.” Volgens FNV heeft de laatste twee jaar 50% van de beroepsbevolking voornamelijk vanuit huis gewerkt. “Vaak tot beider tevredenheid“, vult FNV-voorzitter Tuur Elzinga aan. “Geef werknemers daardoor regie en zeggenschap over hun werkomgeving.”

Ontspanning is gunstig voor muziekpodia, hoewel 1G weinig is.

De poppodia TivoliVredenburg en Paradiso zijn blij met de aangekondigde versoepeling van de coronamaatregelen, maar ze begrijpen niet waarom voor de 1G-maatregel is gekozen. Op vertoon van een coronapas kunnen evenementen tot 500 personen zonder beperkingen doorgaan. Voor grotere evenementen zijn vaste zitplaatsen, een mondmasker en een coronapas vereist. Deze beperkingen zijn vanaf 25 februari niet langer van kracht. Alleen voor evenementen en festivals met meer dan 500 bezoekers geldt de zogenaamde 1G-regel, die alleen toegang verleent als een coronatest negatief is.

In eerste instantie zijn we blij omdat we meer kunnen doen. We zijn dolblij dat met name onze dance-evenementen nieuw leven ingeblazen mogen worden. Dat is een belangrijke winst“, zegt een vertegenwoordiger van TivoliVredenburg in Utrecht. Toch vindt de woordvoerder het “heel arbitrair” dat er voorafgaand aan evenementen met een publiek van 500 mensen wel getest moet worden, maar daaronder niet. “Je kunt wel schouder aan schouder dansen in een kroeg, maar je moet bij ons testen in goed geventileerde zalen. Dat lijkt willekeurig te zijn. Ik hoop dat de beperking zo snel als haalbaar is kan worden opgeheven.”

De studenten zijn tevreden over het toegenomen aantal studenten in de collegezalen.

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is blij met de verruiming van de regels voor groepsgrootte in het hoger onderwijs. “In grotere opleidingen komen regelmatig colleges met meer dan 75 studenten voor“, zegt voorzitter Ama Boahene. “Veel van hun scholing is voor die jongeren online gedaan. Het is geweldig om te horen dat daar nu eindelijk een eind aan komt.” De eerder geldende maximale groepsgrootte van 75 leerlingen per collegezaal komt te vervallen. Ook hoeven kinderen vanaf het eind van de maand geen mondkapjes meer te dragen. Dit is iets waar de LSVb het mee eens is. “Het dragen van een mondkapje tijdens de les is een drempel voor studenten“, zegt Boahene.

Veel studenten zullen opgelucht zijn door de aanpassingen, aldus het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). “Het is vooral goed dat de limietgroepsgrootte wegvalt“, zegt Lisanne de Roos. Dat betekent dat er weer grote colleges in een fysiek formaat gegeven kunnen worden. Wel is ze van mening dat online onderwijs de afgelopen jaren invloed heeft gehad op het welbevinden van studenten. “De schade die twee jaar afstandsonderwijs heeft aangericht, is helaas niet van de ene op de andere dag hersteld.”

Dus, wanneer gaan we versoepelen in het openbaar vervoer?

Het feit dat mondmaskers nog steeds verplicht zijn in treinen, bussen, trams en metro’s valt niet in goede aarde bij de openbaarvervoersbedrijven. De mondkapjesplicht komt overal te vervallen, behalve in het openbaar vervoer en op vliegvelden. “Het verbaast ons dat in het openbaar vervoer alleen het mondmasker nog over is. Wanneer wordt het afgeschaft als we het nu niet doen? We kunnen dit niet uitleggen aan onze passagiers“, zegt senior vrouw Marjan Rintel van de Nederlandse Spoorwegen.

Ook de branchevereniging OV-NL is woedend. “Al lange tijd is de wens van de samenleving om een mondkapje te dragen afgenomen. Dat geldt ook in en rond het openbaar vervoer. De organisatie stelt dat “OV-autoriteiten hierover dagelijks dialogen voeren met reizigers, wat regelmatig uitmondt in incidenten.” “Het zal voor reizigers niet meer te volgen zijn als de noodzaak om een mondmasker te dragen overal wordt afgeschaft, behalve in het openbaar vervoer.” Ook zal er een enorme druk ontstaan om de mondmaskerplicht in het openbaar vervoer te handhaven.”

De versoepelingen worden bekritiseerd door de voorzitter van Acute Zorg.

De verwachting is dat operaties opnieuw worden afgelast als de veiligheidsmaatregelen worden versoepeld. Ina Kuper, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), gelooft dit en is nog steeds kritisch. “Met het afzwakken van de controles voorspel ik dat de infectiecijfers veel hoger zullen worden en dat meer personeel zal vertrekken“, zegt ze. “Dit zal betekenen dat mensen langer op zorg moeten wachten“, voegt ze eraan toe, en voegt eraan toe dat de nazorg voor mensen die bijvoorbeeld geopereerd zijn, “moeilijk” zal worden.

Ik begrijp heel goed dat de huidige ziekenhuiscijfers enige ontspanning toelaten“, zegt Kuper. “Toch zien we, in vergelijking met de week ervoor, een toename van het aantal ziekenhuisopnames. We zien ook een toename van de vraag naar huisartsen- en thuiszorgdiensten. Ook zien we een stijging van het ziekteverzuim onder zorgmedewerkers.”

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie