“Het land gaat weer open”, zegt Kuipers

Het land gaat weer open“, zei minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) optimistisch tijdens misschien wel de laatste coronapersconferentie. Het grootste risico is dat er een nieuwe variant opduikt, waardoor mensen in groten getale ernstig ziek worden en de gezondheidszorg opnieuw onder druk komt te staan.

Corona wierp een waas over ons bestaan. We waren eenzaam door de Corona. Corona “spleet ons soms tot op het bot“, zei Kuipers dinsdagavond.

Het gebruik van de verleden tijd door de minister was opmerkelijk. De ernstigste problemen lijken nu achter de rug te zijn. “Gelukkig gaan we nu een nieuwe periode in“, aldus Kuipers.

De andere fase wordt gekenmerkt door een groot aantal infecties zonder toename van het aantal ziekenhuisopnames als gevolg daarvan. We zijn beter beschermd tegen corona door vaccinaties, boosters en cumulatieve immuniteit na een infectie“, aldus Kuipers. “Bovendien heeft omikron een lager pathogeen potentieel.”

Kuipers verklaarde ook dat hij zich geen zorgen maakt over de vertragingen in de zorg als gevolg van de pandemie. Omdat een toenemend aantal ziekenhuizen heeft aangegeven zogeheten kritieke zorg te kunnen geven die van tevoren geregeld kan worden, is dat het geval. Een openhartoperatie is bijvoorbeeld een voorbeeld van zorg die binnen zes weken moet worden geleverd om gezondheidsschade te voorkomen.

Het grootste probleem in ziekenhuizen is het ziekteverzuim onder het personeel“, legt Kuipers uit. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) schat dat het ziekteverzuim op IC’s en verpleegafdelingen rond de 10% ligt.

Vermijd maatregelen die lijken op lockdowns.

Van nu af aan moet de regering zich voorbereiden op de mogelijkheid van nieuwe varianten waardoor mensen in groten getale ernstig ziek worden en de stelsels voor gezondheidszorg opnieuw worden overspoeld.

Kuipers is vastbesloten dit te voorkomen, maar alleen met harde maatregelen, zoals hij de afgelopen twee jaar heeft gedaan. Volgens meerdere onderzoeken, waaronder een deze week verschenen rapport van de Gezondheidsraad, is de emotionele schade van de pandemie- vooral onder jongeren – groot.

We willen lockdown-achtige procedures zoveel mogelijk vermijden.” “We doen het nu twee jaar en we hebben de resultaten gezien”, voegde Kuipers eraan toe. Op zijn eerste persconferentie noemde hij het probleem van jongeren die vereenzamen als gevolg van lockdowns.

Het is een moeilijke tijd geweest.

Je moet waakzaam zijn om je voor te bereiden op een nieuw ras, vooral wereldwijd, aldus Kuipers. Toch blijft het voorlopig vooral bij een serie vragen.

“Biedt een vaccin bescherming?” Hoe lang zal je daar zijn? Is het mogelijk om beschermd te zijn als je een eerdere infectie hebt gehad? Wat zijn de gevaren als je in het ziekenhuis wordt opgenomen?”

Vervolgens kunnen maatregelen worden genomen op basis van de antwoorden op deze vragen. Boostervaccins moeten direct beschikbaar zijn, zodat ze tijdig kunnen worden toegediend. “Een maand of een paar weken“, voegde Kuipers eraan toe.

Als de infectie weer de kop opsteekt, zullen drastische maatregelen nodig zijn. Kuipers zal zich nu alleen nog concentreren op het zo open mogelijk houden van de gemeenschap en het beperken van het aantal ziekten.

Dit zijn ongelooflijk moeilijke tijden geweest,” merkte de minister in zijn inleiding op.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie