Boosterprik niet nodig voor 12- tot 17-jarigen

De Nederlandse Gezondheidsraad vindt dat er geen medische of wetenschappelijke redenen zijn om een boosterprik aan bijna alle jongeren van twaalf tot zeventien jaar aan te bevelen. Dat schrijft de adviesraad vrijdag in een advies aan de minister van Volksgezondheid.

Voor jongeren met een ernstige immunologische aandoening of met kwetsbare gezinsleden moet individueel maatwerk worden geleverd, aldus de Gezondheidsraad. Na een gesprek met een kinderarts kan de jongere bijvoorbeeld een boosterprik laten zetten.

Het is onduidelijk wat de aanbeveling van de Gezondheidsraad betekent voor de inentingsbewijzen van deze groep. Een vaccinatiebewijs is sinds 8 februari slechts 270 dagen na de laatste dosis van het primaire vaccin (zonder booster) geldig, of negen maanden na de laatste injectie van de primaire vaccinatie (zonder booster). Het corona-certificaat blijft onbeperkt geldig voor degenen die al een booster hebben gekregen.

Het is ook onduidelijk welke oplossingen er zijn voor jongeren die voor een vakantie een prikverhoging nodig hebben. De adviesraad verklaarde: “Dat valt buiten ons mandaat.” Het ministerie van Volksgezondheid moet het advies van de gezondheidsraad nog evalueren en kan dus zelf een oordeel vellen.

Marianne Geleijnse, vice-voorzitter van de Gezondheidsraad, erkent de moeilijkheden die het kan opleveren voor gezinnen die met tieners reizen. “Maar vaccinatie is een medische ingreep, en die nemen we heel serieus. De meeste gezondheidsvoordelen voor deze groep zijn onbeduidend, dus een vaccinatie wordt niet aanbevolen.

De gezondheidsvoordelen van boosterprik voor de groep zijn vrij bescheiden.

Voor twaalf- tot zeventienjarigen heeft een prikverhoging relatief bescheiden gezondheidsvoordelen. Dit geldt ook voor jonge personen die deel uitmaken van een risicogroep. De Gezondheidsraad beweert verder dat het immuniseren van deze leeftijdsgroep weinig invloed heeft op de algemene verspreiding van het coronavirus.

Volgens specialisten hebben gevaccineerde jongeren die ziek worden van de omikron-variant een laag risico om in het ziekenhuis te belanden. Bij gevaccineerde jongeren is het risico op de gevaarlijke ontstekingsziekte MIS-C eveneens laag. De vaccinatie heeft daarentegen de belangrijke bijwerking van myocarditis, een ontsteking van de hartspier.

67 procent van de kinderen van twaalf tot zeventien jaar is volledig ingeënt tegen COVID-19. Zij kunnen vanaf de zomer van 2021 inentingen krijgen, aldus de Gezondheidsraad, omdat die indirecte gezondheidsvoordelen zullen hebben. “In de huidige situatie, waarin tal van beperkende maatregelen zijn afgeschaft en de omikronvariant dominant is, levert boosterimmunisatie voor deze populatie geen relevant indirect gezondheidsvoordeel meer op“, aldus de adviesraad.

Volgens Geleijnse zou er een zeer bescheiden effect op de overdracht van het coronavirus zijn als slechts 60% van alle gevaccineerde tieners een boosterprik zou krijgen. “Alleen dan zou je die vaccinatiegraad moeten halen, wat onwaarschijnlijk is. Je kunt een tiener niet gebruiken om de pandemie te bestrijden als hij of zij er niet genoeg baat bij heeft.

Al in december heeft de minister advies ingewonnen.

Hugo de Jonge, de voormalige minister van Volksgezondheid, had in december advies gevraagd. Het heeft echter lang geduurd, vooral omdat het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) zich nog moet uitspreken. Hoewel dit er niet toe heeft geleid dat de Gezondheidsraad het verzoek heeft uitgesteld, maakte het het volgens een woordvoerster wel ingewikkelder.

Alleen volwassenen moeten de vaccinaties krijgen die nu als boosters kunnen worden gebruikt. In Nederland heeft 59,4 procent van de gevaccineerde volwassenen een boosterdosis gekregen.

Oud-minister De Jonge heeft eerder verklaard dat de animo voor inentingen niet zo groot is als hij zou willen. Slechts enkele leeftijdsgroepen zouden een opkomst van 80 procent halen. Boosterinentingen zijn nu zonder afspraak verkrijgbaar bij vrijwel alle GGD-‘en. Door een gebrek aan vraag zijn sommige inentingslocaties al gesloten.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie