Myocarditis, een zeldzaam gevaar voor mannen onder de 30

Het is een punt van zorg geweest. Hartontstekingen als gevolg van sommige COVID-19-vaccins. Dit vond vaker plaats bij jongere mensen. Een voorlopige studie toont wel aan dat bij degenen die er het meest door worden getroffen, deze aandoening, myocarditis genaamd, zich zes keer vaker voordoet na een infectie met het coronavirus dan na een vaccinatie.

In de afgelopen maanden zijn een aantal van deze aandoeningen geregistreerd na het gebruik van de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. Deze aandoening treed het vaakst op bij mannen en jongens onder de 30 jaar na hun tweede dosis, en wordt meestal binnen 10 dagen waargenomen. Dit heeft tot onrust geleid in de VS en Israël, omdat deze twee landen voorop lopen bij het vaccineren van jongeren. Veel gezondheidsinstanties over de hele wereld zeggen dat de voordelen van vaccinatie voor de meeste mensen nog steeds opwegen tegen de risico´s.

Een studie in de VS heeft geanalyseerd hoe vaak myocarditis voorkomt na een infectie met het coronavirus. Onderzoekers analyseerden de dossiers van gezondheidszorgorganisaties die een vijfde van de Amerikaanse bevolking bestrijken. Zij ontdekten dat, tijdens de eerste 12 maanden van de pandemie, mannen tussen 12 en 17 jaar de meeste kans hadden om myocarditis te ontwikkelen binnen drie maanden na het oplopen van COVID/19, met een snelheid van ongeveer 450 gevallen per miljoen infecties.

Ter vergelijking, er waren 67 gevallen van myocarditis per miljoen mannen van dezelfde leeftijd na hun tweede dosis van een vaccin van Pfizer/BioNTech of Moderna. Deze cijfers zijn van het Amerikaanse Advisory Committee on Immunization Practices. De onderzoekers telden de gevallen na de eerste en de tweede dosis bij elkaar op om te komen tot een totaal van 77 gevallen per miljoen in deze mannelijke leeftijdsgroep als gevolg van vaccinatie, een zesde van het percentage dat na infectie werd gezien.

Mendel Singer van de Case Western Reserve Universiteit in Ohio, die meehielp bij de uitvoering van de studie zegt; “450 gevallen van myocarditis per miljoen COVID-19 gevallen bij jonge mannen. Als je je richt op hartontsteking, is is het veiliger om het vaccin te nemen.”

Je kan myocarditis herkennen aan pijn op de borst, ademnood en hartkloppingen. De symptomen variëren van zo mild dat ze onopgemerkt blijven tot ernstig, met blijvende hartschade of de dood tot gevolg. Extreme vormen zijn echter zeldzaam en in de VS zijn geen sterfgevallen gemeld na vaccinatie. De oorzaken van myocarditis zijn onduidelijk. Eén idee is dat het ontstaat wanneer het immuunsysteem het hart aanvalt, maar dit is niet bewezen. Het is ook niet bekend waarom deze aandoening het vaakste voorkomt bij jonge mannen.

Lichte gevallen worden meestal behandeld met verkrijgbare ontstekingsremmers zoals ibuprofen. De meeste mensen herstellen binnen een paar maanden. Andere oorzaken van de aandoening zijn griep en het griepvaccin, sommige medicijnen en sommige illegale drugs.

Het kleine risico op myocarditis na het vaccin van Pfizer/BioNTech is een van de redenen waarom het Joint Committee on Vaccination and Immunisation (JCVI) van het Verenigd Koninkrijk dit vaccin nog niet heeft aanbevolen voor de meeste kinderen van 12 jaar en ouder. Het vaccin is het enige vaccin waarvoor in het Verenigd Koninkrijk een vergunning is afgegeven voor gebruik bij kinderen onder de 18 jaar. Terwijl landen als Ierland en de VS tieners laten vaccineren, zei het JCVI in juli dat alleen jongeren die zeer kwetsbaar zijn of samenwonen met iemand met een zwak immuunsysteem de prik kunnen krijgen.

Alma Iacob, van het Imperial College in Londen, zegt dat mensen die gevaccineerd zijn of COVID-19 hebben gehad zich bewust moeten zijn van de mogelijke symptomen van myocarditis, vooral pijn op de borst die brandend of scherp is en verergert bij het veranderen van houding.

Wilson, C. (2021, augustus 4). Myocarditis is more common after covid-19 infection than vaccination. Retrieved from https://www.newscientist.com/article/mg25133462-800-myocarditis-is-more-common-after-covid-19-infection-than-vaccination/

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie