Hotelbranche nog lang nodig voor herstel

Vorig jaar daalde het aantal internationale toeristen dat in Nederlandse hotels en soortgelijke logiesverblijven verbleef met nog eens 13%. Het aantal bezoekers lag bijna 70% lager dan het jaar voor de coronapandemie. De stijging van het aantal binnenlandse bezoekers kan de daling van het aantal internationale bezoekers wellicht slechts gedeeltelijk compenseren.

6,3 miljoen internationale bezoekers verbleven in 2021 in Nederlandse hotels, pensions, appartementen, hostels en bed & breakfasts. Afgezien van groepsaccommodaties zagen alle vormen van logies een daling van het aantal bezoekers.

Volgens voorlopige CBS-cijfers die maandag zijn vrijgegeven, hebben hotels het bijzonder moeilijk gehad, met een daling van 14 procent ten opzichte van 2020.

Er zijn minder Duitsers en Britten.

Er waren deze keer minder bezoekers uit Duitsland en het Verenigd Koninkrijk te begroeten. Het aantal toeristen uit deze landen daalde met respectievelijk 24% (Duitsland) en 65% (Verenigd Koninkrijk) tot 2,5 miljoen en 210.000 bezoekers.

Het aantal Duitse bezoekers lag in 2019 60 procent lager dan in het jaar voor de corona-uitbraak, en het aantal Britse bezoekers lag 91 procent lager. Het aantal Belgen was bijna gelijk aan dat van 2020 vorig jaar, hoewel het nog steeds 56 lager was dan dat van 2019.

Vorig jaar is het aantal binnenlandse bezoekers gestegen. Dit resulteerde in een totaal van 25,7 miljoen overnachtingen, wat een stijging is van 28 procent ten opzichte van 2020 en bijna hetzelfde als in 2019. Campings (+29%) en locaties met zomerhuisjes, stacaravans en bungalows (+23%) deden het erg goed in vergelijking met het voorgaande jaar.

Ondanks deze stijgingen lagen de totale bezoekersaantallen in 2021 nog altijd 30 procent lager dan in 2019.Vorig jaar bezochten zo’n 32 miljoen Nederlandse en buitenlandse toeristen het land. Toch is dit een stijging van 17 procent ten opzichte van 2020.

De groei over een periode van tien jaar is verdwenen.

Alle maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben ertoe geleid dat de toeristische sector in één klap een decennium aan groei heeft verloren.

Hierdoor levert de sector een substantieel kleinere bijdrage aan de Nederlandse economie. Dit percentage van het BBP daalde van 4,4 procent naar 2,4 procent als gevolg van lagere bestedingen. Inmiddels lijkt de reissector zich langzaam te herstellen.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie