Verplichte quarantaine na reis buiten Europa afgeschaft

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft dinsdag gezegd dat het binnenkort mogelijk is om buiten Europa te reizen zonder in quarantaine te hoeven bij terugkeer in Nederland. Om terug te mogen keren is nog wel een negatieve coronavirustest nodig.

De coronatoestand van een land is niet langer bepalend voor een reisadvies. Andere elementen, zoals de algemene veiligheidspositie van een land, hebben ook een belangrijke invloed.

Als gevolg daarvan zullen verschillende reisadviezen voor Europese landen waarschijnlijk binnenkort worden ingetrokken. Code geel is nu van kracht in alle EU-landen. Dit houdt in dat een bezoek aan dat land gevaarlijk kan zijn. Als de veiligheidssituatie het toelaat, zal het reisadvies buiten de EU binnenkort geel of groen zijn.

Als een land om andere redenen onveilig is, zal nog steeds worden geadviseerd het met voorzichtigheid te bezoeken, maar de coronasituatie is niet langer een factor. Vanaf 25 februari is er geen quarantaine meer vereist bij terugkeer, maar u moet wel een negatief coronatestbewijs hebben.

Voordat u aan boord van een vliegtuig binnen de EU gaat, moet u nog steeds de coronapas voorleggen. Dit is ook vereist als landen een groene kleurcode krijgen. Dit is een afspraak op Europees niveau. Het is ook een goed idee om voor vertrek na te gaan wat de coronamaatregelen in andere landen zijn.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie