Is een mondkapje verplicht in het OV?

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft dinsdagavond een coronapersconferentie gehouden. De minister kondigde een uitgebreid pakket aan hervormingen aan, waaronder aanpassingen op de mondkapjesplicht. In dit artikel worden de meest voorkomende vragen beantwoord omtrent de versoepelde maatregelen.

Waarom doet de regering er zo lang over om alle maatregelen in te trekken?

Kort samengevat heeft dit te maken met de onzekerheid rond de epidemieperiode waarin Nederland zich momenteel bevindt. Ook ministers en epidemiologen houden de druk op de gezondheidszorg in de gaten.

Het OMT, het ministerie en onafhankelijke specialisten weten niet zeker of de zogenaamde coronapiek is bereikt. De piek van een coronagolf is het moment waarop het grootste aantal ziektegevallen wordt gemeld, waardoor de middelen voor de gezondheidszorg onder druk komen te staan.

Volgens het meest recente OMT-advies aan het kabinet kan de infectiepiek volgende week worden bereikt. De ziekenhuisopname zal pas rond begin maart zijn hoogtepunt bereiken. Maar, dit zijn slechts verwachtingen, dus wees voorzichtig.

Hoe voel je je nu je symptomen ervaart?

De huidige wijze van testen kan worden voortgezet zolang de corona-cijfers stijgen als gevolg van de omikron-variant. Dit betekent dat iedereen de GGD-teststraten kan gebruiken, maar dat niet-risicogroepen eerst een zelftest moeten uitvoeren.

De GGD-teststraat mag alleen worden gebruikt voor kwetsbare mensen met symptomen en mensen die in de volgende fase in aanraking komen met kwetsbare mensen, aldus het OMT.

De GGD-testen moeten ook worden verstrekt in geval van een epidemie in een instelling en voor het verkrijgen van een coronaverklaring. Anderen kunnen een zelftest gebruiken en voorkomen dat ze naar de GGD gaan als de testuitslag positief is.

Zijn de 1G-metrieken nu ook van toepassing op evenementen?

Vanaf volgende vrijdag is het kabinet van plan de coronapas af te schaffen. Bij grote evenementen binnenshuis met meer dan 500 bezoekers die geen vaste zitplaats hebben, zal iedereen daarentegen eerst een coronatest moeten afleggen.

De coronapas zal volgens de NOS alleen worden gebruikt als zich een situatie voordoet waarin deze echt een toegevoegde waarde heeft. Toch kan een coronapas nog steeds nodig zijn voor internationale reizen, omdat sommige landen dat eisen.

Bestaat het risico dat we over een paar maanden weer worden opgesloten?

Het kabinet en het OMT lijken niet van deze veronderstelling uit te gaan. Afgelopen vrijdag zei premier Mark Rutte in het radioprogramma Met het Oog op Morgen dat hij niet kan uitsluiten dat “over een maand ergens in de wereld weer een variant opduikt“, met als gevolg “heel veel ziekenhuisopnames en mogelijk talloze maatregelen.”

Maar minister Kuipers verklaarde dinsdag tijdens een persconferentie dat het niet aan de verwachtingen leek te beantwoorden.

Waar komt de 1:30 sluitingstijd voor de horeca vandaan?

Alle horeca in ons land zullen vanaf vrijdag 18 februari tot 1 uur ’s nachts geopend zijn. Het corona toegangsbewijs (3G) zal geldig zijn tot 25 februari op alle plaatsen waar het vereist is.

Op vrijdag 25 februari worden de normale openingstijden hervat en is het corona-ticket (3G) niet langer vereist op locaties met minder dan 500 personen binnen, de verplichte afstand van 1,5 meter, het dragen van een mondmasker bij verplaatsingen in bijvoorbeeld de horeca, het onderwijs of de detailhandel, een maximumaantal bezoekers en een vaste zitplaats in de horeca.

Hoe zit het met de reisbeperkingen? Is het waar dat veel landen in de wereld momenteel groen/geel kleuren ter ondersteuning van Nederland?

De kleur van het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt niet langer bepaald door de coronastatus in een land. Alle gezondheids- en veiligheidskwesties worden opnieuw in overweging genomen. Op korte termijn kan hierdoor het reizen naar landen buiten Europa weer worden hervat. Vanaf 25 februari wordt de quarantaineverplichting voor terugkeer naar Nederland opgeheven.

Reizigers wordt nog steeds aangeraden om goed voorbereid op reis te gaan. Corona gaat nergens heen. In andere landen zijn nog steeds maatregelen van kracht. Denk aan de volgende: testvoorschriften, QR-codes en mondmaskers. Zorg er dus voor dat je voor je boekt, kort voor je vertrekt en tijdens je reis het volledige reisadvies leest op www.wijsopreis.nl of in de Reisapp van Buitenlandse Zaken.

Zal de verplichting om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer op 25 februari geleidelijk worden afgeschaft?

Nee, ook na 25 februari is het dragen van een mondmasker in het openbaar vervoer en op de luchthaven nog steeds verplicht.

Op 15 maart buigt het kabinet zich over de nog steeds geldende verplichting om in het openbaar vervoer een mondmasker te dragen, over verplichte toegangstesten (1G) en over adviezen voor thuiswerken.

Op andere terreinen van de samenleving wordt nog steeds aangeraden afstand te houden of een mondkapje te dragen. “Dit is uiterst voorzichtig“, zei Kuipers dinsdagavond. “Corona is nog niet weg.”

Is er genoeg testcapaciteit voor 1G?

Minister Kuipers beweert dat het antwoord ja is. Hij antwoordde: “Zeker, er is ruim voldoende capaciteit. Er kunnen nu op meer dan 900 plaatsen testen worden afgenomen. We kunnen elke dag meer dan 500.000 tests verwerken. Daarvan wordt nu maar 10% gebruikt.

Hij maakt de opmerking dat alleen diegenen die bijvoorbeeld een evenement willen testen, aanwezig moeten zijn. “Niet alle carnavalsvierders moeten informeren of ze mogen testen voordat ze carnaval gaan vieren,” merkte de minister op.

Is het mogelijk dat iemand die onlangs besmet is geraakt, positief test zonder besmettelijk te zijn?

Minister Kuipers was het ermee eens dat het risico bestaat. “Bij een PCR-test is dat zeker een mogelijkheid. Bij antigeentesten is dat minder het geval. Toch zijn het over het geheel genomen goede testen die we al lang gebruiken.”

Kuipers stuurde verdere vragen door naar het RIVM.

De wereld wordt steeds opener. Toch is er nog steeds een aanzienlijke groep mensen met een verzwakt immuunsysteem. Wat doet de regering om deze mensen in nood te helpen?

Dinsdagavond verklaarde de minister dat dit “een zorgwekkend tijdperk voor deze groep” kan worden. “Ik adviseer anderen om voorzichtig te zijn. Als je te maken hebt met mensen die kwetsbaar zijn, neem dan extra voorzorgsmaatregelen. Doe bijvoorbeeld een zelftest.”

Om deze groep te helpen, zal in het openbaar vervoer en op de luchthaven voorlopig een mondkapjesplicht worden gehandhaafd. “Maar, dit is een gedeelde verplichting“, benadrukte Kuipers.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie