Coronapas niet meer verplicht vanaf 25 februari

De coronapas wordt per 25 februari in de ijskast gezet, maar dat betekent niet dat de tegenreactie tegen de omstreden wetgeving zal verdwijnen. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft dinsdag tijdens zijn coronapersconferentie geen duidelijkheid gegeven over de uiteindelijke afschaffing – of beter gezegd, de waarschijnlijke terugkeer – van de coronapas.

Tijdens de persconferentie verklaarde Kuipers dat het kabinet de vervuilingscijfers wil opvatten als een signaal om de teugels weer aan te halen. Verschillende sectoren moeten op deze manier “zo veel en zo lang mogelijk” open blijven.

De QR-code is vanaf 25 februari niet meer verplicht in de horeca, sportscholen en theaters, maar dat betekent niet dat hij voorgoed is uitgefaseerd. Het kabinet kan de coronapas terugvorderen als het dat nodig acht, aldus Kuipers. De minister gaf niet aan welke overwegingen daarbij voorrang krijgen.

Kuipers denkt dat er geen reden is om de coronapas te herintroduceren als hoge infectiecijfers niet leiden tot veel ziekenhuisopnames. “Maar als ze veel uitval van personeel veroorzaken en ons in de problemen brengen, kan dat wel een punt van zorg zijn.”

Het feit dat de regering niet heeft aangegeven welke aantallen of elementen belangrijk zijn om de inzet van de coronapas te rechtvaardigen, heeft tot wijdverbreide kritiek geleid.

De mogelijkheid dat de coronapas terugkeren “hangt af van het scenario“, aldus Kuipers, die alle opties openhoudt. Als gevolg daarvan kan de regering ervoor kiezen om 3G weer in te voeren. Wie de boosterprik niet haalt en in de zes maanden daarvoor niet besmet is geweest, wordt weer vrijwel buitengesloten van het openbare leven.

De Tweede Kamer vreest ook dat de regering het gevoelige punt wel eens gemakkelijk weer uit de gereedschapskist zou kunnen halen. Woensdag zal duidelijk worden of de Kamerleden helemaal van de coronapas af willen en de maatregel dus niet in de reserve willen zetten. Dan zullen ze de aangekondigde versoepelingen met Kuipers bespreken.

CoronaCheck zal ook in de toekomst worden gebruikt voor tests op grote evenementen.

Het besluit om de Coronapas voorlopig te sluiten is gebaseerd op recent onderzoek van de TU Delft. Uit onderzoek bleek dat een Coronapas gebaseerd op 3G (gevaccineerd, genezen of getest) en 2G (alleen gevaccineerd of behandeld) op dit moment weinig toevoegt.

Bovendien stelt de regering een nieuwe metriek vast: 1G. Iedereen moet een negatieve testuitslag laten zien – gevaccineerd of niet – op binnen locaties met meer dan 500 personen die geen vaste zitplaats hebben. De CoronaCheck-app zal dus gebruikt blijven worden.

Volgens Kuipers is de 1G-metriek niet gebaseerd op nieuw wetenschappelijk onderzoek. Het besluit van het kabinet is gebaseerd op een daling van het aantal infecties en stabiele ziekenhuisstatistieken.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie