Corona krijgen ‘om het maar achter de rug te hebben’: 5 redenen waarom je dit niet moet doen

Waarom kan ik niet gewoon Omikron krijgen en het hierna achter de rug hebben? Het is toch een milde variant? En het versterkt de immuniteit?” Het idee om opzettelijk Omikron proberen te vangen is “all the rage”, zegt Dr Paul Offit, directeur van het Vaccine Education Center van het Children’s Hospital of Philadelphia.

Het is aangeslagen als een lopend vuurtje,” beaamde Dr. Robert Murphy, uitvoerend directeur van het Havey Institute for Global Health aan de Northwestern University Feinberg School of Medicine.

En het is grote verspreiding, afkomstig van alle soorten mensen, de gevaccineerden, boosters en de anti-vaxxers,” voegde hij eraan toe. “Je zou wel gek zijn om te proberen hiermee besmet te raken. Het is als spelen met dynamiet.” Voor iedereen die er aan denkt om opzettelijk corona te krijgen, hier zijn vijf redenen waarom je zeker niet moet proberen om Omikron op te lopen met opzet.

Het is geen ‘zware verkoudheid’

Hoge koorts, lichaamspijn, keelpijn, gezwollen lymfeklieren en zware congestie worden voornamelijk gemeld als iemand Omikron heeft. Deze symptomen worden ook gemeld in de mildere gevallen van de Omikron-variant. Murphy geeft aan dat deze mensen dagenlang verzwakt achterblijven. “Mensen praten over Omikron alsof het een zware verkoudheid is. Het is geen zware verkoudheid,” zei Murphy. “Het is een levensbedreigende ziekte.”

Recent onderzoek, uitgevoerd en gepubliceerd door de US Centers for Disease Control and Prevention, is gedaan onder meer dan een miljoen mensen. Uit dit onderzoek bleek dat het risico op een ernstige afloop van corona hoger was bij gevaccineerde mensen die 65+ waren, mensen die een verzwakt immuunsysteem ervaren, of mensen met minimaal één van de volgende gezondheidsaandoeningen:

  • Diabetes
  • Chronische nier-, hart- of long-aandoening
  • Neurologische of leveraandoening

Ook mensen zonder gezondheidsaandoeningen kunnen erg ziek worden, geeft Murphy aan. “Ik heb op dit moment een gevaccineerde, opgevoerde patiënt, ouder dan 65 zonder onderliggende risicofactoren, die in het ziekenhuis ligt en het slecht maakt.”

Het klopt dat de kans groter is dat je de Omikron-variant van corona kan krijgen, in tegenstelling tot de Delta-variant. Deze variant zorgt dat je minder kans hebt om in het ziekenhuis te belanden, “het verkleint de kans om naar de Intensive Care te moeten, het verkleint de kans om aan de mechanische ventilator te worden gelegd en het verminderd de kans dat je hebt om te sterven. Dit geldt voor alle leeftijden,” geeft Offit aan. “Maar dat betekent niet dat het geen ernstige ziekte kan zijn,” voegde Offit eraan toe. “Het is alleen minder ernstig. Maar je hebt geen 0% kans om dood te gaan. Je moet nooit besmet willen raken.”

Je kan langdurige corona oplopen

Het verlies van reuk en smaak was al een veelvoorkomend symptoom bij milde gevallen van corona. Uitgevoerde studies laten zien dat 80% van de mensen hun reuk en smaak binnen een maand terug hebben, anderen na 6 maanden of langer. Een ongelukkige enkeling krijgt zijn reuk en smaak misschien nooit meer terug.

Hoe rot het ook is, het is één van de gezondheidsproblemen die kunnen aanhouden na een geval van corona. Het wordt ook wel “long-Covid” genoemd en wordt gekenmerkt door verzwakte symptomen zoals kortademigheid, koorts, vermoeidheid, diarree, duizeligheid, hartkloppingen, hersenmist, stemmingswisselingen, spier- en buikpijn en slaapproblemen. Erge vormen van lange corona kunnen de longen, de nieren en het hart beschadigen. Maar ook uw geestelijke gezondheid kan achteruit gaan en kunnen worden gekwalificeerd als een handicap volgens de Americans with Disabilities Act.

We proberen lange Covid nog steeds te begrijpen,” geeft Offit aan. “Omdat we het niet begrijpen, zou ik niet zo snel een infectie van een natuurlijk virus willen krijgen. Een natuurlijk virus wordt altijd het wilde type virus genoemd, en daar is een goede reden voor: Het is uit de hand gelopen,” zegt Offit. “Loop nooit het risico een infectie op te lopen van een natuurlijk virus.”

U verspreid de ziekte onder kinderen

Meer dan de helft van de kinderen tussen de 12 en 17 jaar zijn volledig gevaccineerd. Specifiek gaat het om 54% van de kinderen die in aanmerking komen voor corona-vaccins. Maar liefs 23% van de kinderen tussen de 5 en 12 jaar hebben hun eerste dosis gekregen. Door het feit dat de boostervaccinaties vorige week pas door de CDC zijn goedgekeurd voor kinderen vanaf 12 jaar, hebben wereldwijd nog maar weinig kinderen deze derde injectie gekregen.

Elk riskant gedrag kan je blootstellen aan Omikron. Denk hierbij aan het niet dragen van een masker, het niet volgen van de 1,5 meter richtlijnen, of het samenkomen met mensenmassa’s terwijl dit niet toegestaan is. Het niet volgen van dit gedrag kan er niet alleen voor zorgen dat je zelf wordt blootgesteld aan Omikron, maar vervolgens kan je het virus ook overbrengen op kinderen.

De American Academy of Pediatrics heeft in gegevens laten zien dat er een stijgende trend is in het aantal infecties bij kinderen. Deze trend ligt veel hoger dan de piek van eerdere golven van de pandemie. “In de week die eindigde op 6 januari werden meer dan 580.000 gevallen van COVID-19 bij kinderen gemeld,” volgens cijfers die door de AAP werden vrijgegeven.

Dit aantal is een 78% stijging ten opzichte van de 325.000 toegevoegde gevallen gemeld in de week eindigend op 30 december en een bijna verdrievoudiging van het aantal gevallen in de twee weken daarvoor,” geeft de AAP aan.

Tot nu toe zijn infecties bij kinderen mild geweest, maar de omvang van de gevallen veroorzaakt door de Omikron-variant stuurt kinderen in record aantallen naar de ziekenhuizen. “Ik zou zeggen dat de beste manier om deze kinderen te beschermen is ze te vaccineren als ze daarvoor in aanmerking komen en ze te omringen met broers en zussen en ouders die zelf zijn gevaccineerd,” zei CDC-directeur Dr. Rochelle Walensky in een persconferentie.

Grotere druk op de gezondheidszorg

Door met opzet een variant van corona op te lopen, “wordt de pandemie in stand gehouden en zet je de gezondheidszorg onder druk”, geeft Murphy aan. Een kwart van de meer dan 5.000 ziekenhuizen, die verslag uitbrengen aan het US Department of Health and Human Services, geeft aan dat ze kampen met een “kritiek personeelstekort”. Dit is het grootste aantal sinds de start van de pandemie, blijkt uit gegevens.

Er wordt verwacht dat het personeelstekort in grotere mate zal toenemen zodra de eerstelijns gezondheidsmedewerkers in quarantaine moeten na blootstelling aan corona of zodra ze besmet raken. Het personeelstekort kon niet op een slechter moment komen. Er waren meer dan 138.000 Covid-19 patiënten in de Amerikaanse ziekenhuizen op zaterdag.

Cijfers van de HHS geven ook aan dat de Intensive Care Units in heel Amerika voor 80% vol liggen, waarvan 30% wordt gebruikt om corona-patiënten te behandelen. Electieve operaties worden geschrapt, en gezondheidsfunctionarissen zijn bezorgt dat het gezondheidssysteem niet de mogelijkheid heeft om zijn werk te doen.

De gezondheidszorg is niet alleen ontworpen om te zorgen voor mensen met corona. Het is ontworpen om te zorgen voor kinderen met een blindedarmontsteking en mensen die een hartaanval krijgen of betrokken raken bij een auto-ongeluk,” geeft Dr. Ashish Jha aan. Hij is decaan van de Brown University’s School of Public Health.

En dat zal allemaal veel en veel moeilijker worden omdat we een groot deel van de bevolking hebben dat niet is gevaccineerd, veel mensen met een hoog risico die niet zijn opgevoerd,” voegde hij eraan toe.

Speel niet met Mother Nature

Is het echt een goed idee om opzettelijk een ziekte op te lopen? In Amerika hadden ze vroeger de “waterpokkenfeestjes”. Een feest dat ouders vroeger organiseerden om hun jonge kinderen bloot te stellen aan een besmet kind. Aangezien waterpokken bij volwassenen ernstiger is, was het de bedoeling om je kind de ziekte vroeg op te laten lopen, om er zo “snel vanaf te zijn”.

Oh, dat was ook een slecht idee,” zei Offit. Hij vertelde over een voorlichtingsfilm over vaccins die hij jaren geleden zelf had gemaakt. De cameraman gaf aan dat hij een zus had die haar kind naar zo’n waterpokkenfeest meenam. Hoe tragisch het ook is, stierf het kind aan de infectie. “Speel niet met Mother Nature,” zei hij. “Ze probeert ons al te doden sinds we uit de oceaan op het land zijn gekropen.”

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie