Terugkijken: Aankondiging lockdown vorig jaar (14 december 2020)

Live Samenvatting

Rutte betreurd dat we terug moeten naar een gehele lockdown. De lockdown gaat voor 5 weken gelden. Dit is om het aantal contacten tot een minimum te beperken.

Want hoe minder contacten hoe minder besmettingen. Om de zorg en kwetsbare mensen te beschermen.

Grote gevolgen

Rutte begrijpt hoe ingrijpend de maatregelen zijn. Mensen die hun baan kwijt raken, faillissementen en eenzaamheid. Daarom benadrukt Rutte om naar elkaar om te kijken, binnen de maatregelen.

Achtergrond geluid tijdens persconferentie

Er is veel geschreeuw en gefluit op de achtergrond van de livestream. Het lijkt erop dat in de buurt van het torentje demonstraties zijn.

Rutte benoemd dat de demonstranten buiten, mensen zijn die corona ontkennen. En benadrukt dat corona een harde waarheid is en dat de gevolgen vreselijk zijn.

Nieuwe maatregelen

Scholen dicht

16 december tot tenminste 18 januari scholen dicht. Alleen op afstand les. Uitgezonderd kwetsbare kinderen, examenjaar en praktische scholen.

Winkels dicht

Alle niet essentiële winkels gaan dicht. Supermarkten, bakkers, opticiens, etc. blijven wel open, ook blijft het afhalen mogelijk.

Subsidie

Het is weer mogelijk om subsidies aan te vragen. Zodat zoveel mogelijk bedrijven kunnen worden gered.

Publieke gebouwen dicht

Alle publieke ruimtes gaan dicht. Denk aan dierentuinen, pretparken, bibliotheken.

Uitzondering voor Kerst

Het aantal mensen dat je op bezoek mag ontvangen wordt verlaagd naar 2. Ook is er buiten een maximale groepsgrote van 2 mensen. Tijdens de kerstdagen wordt een uitzondering gemaakt. De 3 kerstdagen mag je 3 mensen ontvangen.

Sporten

Alle binnen sporten gaan dicht. Buiten sporten is wel toegestaan, met maximaal 2 mensen.

Reisadvies

Reizen mag niet, tenzij het essentieel is. Het risico is te groot. Reizigers die van buiten de EU naar Nederland willen reizen moeten een negatieve coronatest kunnen overhandigen.

Thuiswerken

Het is essentieel om thuis te blijven werken.

Verwachtingen

samenvatting video NOS

Nederland gaat vanaf vanavond in een totale lockdown, met vrijwel alle noodzakelijke winkels dicht, maar ook scholen, musea, sportscholen en kappers.

De eerste minister Teken Rutte zal de maatregelen vanavond om 19:00 aankondigen, maar de meeste maatregelen zijn reeds gelekt of bevestigd via officiële kanalen, zoals NOS.

Nochtans, zijn de rapporten dat een avondklok deel van het pakket, in het bijzonder bij Nieuwjaar zou kunnen uitmaken, nog niet bevestigd. Zowel de basisscholen als de middelbare scholen zullen vanaf woensdag worden gesloten en teruggaan naar online onderwijs. Ook de kinderdagverblijven zullen sluiten, maar blijven open voor ouders die in essentiële beroepen werken.

Ziekenhuizen, zwembaden en sauna’s moeten ook sluiten, maar tandartsen en fysiotherapeuten kunnen blijven oefenen. Sekswerkers moeten ook de winkel sluiten tot 19 januari.

Marc Bonten, microbioloog en lid van het Outbreak Management Team van de overheid, zei dat het besluit om scholen en kinderdagverblijven te sluiten een teken is van hoe serieus het kabinet de cijfers neemt.
Jonge kinderen dragen niet veel bij aan de verspreiding van het virus, dus het onmiddellijke effect zal klein zijn’, zei hij. De belangrijkste reden om dit te doen is dat de ouders thuis moeten blijven en niet zo veel hoeven te reizen.

We hebben het idee geopperd om scholen te sluiten, maar we hebben geen advies gegeven over het al dan niet doen. We hebben geen duidelijk advies gegeven. We zeiden dat we erg bezorgd waren en dat er sterke maatregelen nodig waren.

Aantal positieve testen stijgt explosief!

Het kabinet heeft besloten drastische maatregelen te nemen omdat het aantal positieve coronavirustests gestaag is toegenomen, tot bijna 10.000 op zondag. De ministers hadden medio december een doel gesteld van 3600 gevallen per dag.

Er zal op worden aangedrongen om zoveel mogelijk thuis te blijven en bezoekers te vermijden, met niet meer dan twee toegelaten personen, behalve op 25 en 26 december, wanneer er maximaal drie gasten zijn.
De hotels kunnen open blijven, maar kunnen hun gasten geen eten of drinken serveren.

De situatie is zeer ernstig’, zei minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge na de kabinetsbijeenkomst van maandagmorgen. De cijfers zijn de afgelopen dagen sterk gestegen en we moeten de druk op de zorgdiensten verminderen.

De ministers maken zich ook zorgen over het feit dat de mensen de maatregelen ter bestrijding van het virus niet meer serieus nemen. De afgelopen week heeft de politie 543 boetes uitgedeeld aan mensen die zich niet aan de regels van het coronavirus hielden, en een einde gemaakt aan 50 illegale partijen.
Ambtenaren zijn ook van mening dat strengere regels gemakkelijker te handhaven zijn.

Winkels

Non-food retail sector organisatie Inretail zei in een reactie dat de nieuwe lockdown een ramp zal zijn voor haar leden, gezien het feit dat december de belangrijkste maand van het jaar is, en velen zullen nu vastzitten aan de kerstvoorraad.

Olaf Sleijpen, chief van de Nederlandse centrale bank, vertelde de NOS echter dat de bank nu de voorkeur geeft aan een harde lockdown, omdat de economie zich dan hopelijk sneller kan herstellen.

Maandagochtend kwamen de ministers bijeen om het pakket maatregelen af te ronden, waarna de politieke partijleiders door de minister-president werden geïnformeerd.

Terugkijken

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie