Maatregelen worden in Frankrijk aangescherpt

Frankrijk, een van de beste landen om naar toe te gaan voor een paar dagen wintersport aan het einde van het jaar. Maar door de snelle spreiding van de Omikron variant heeft Frankrijk sinds gisteren haar COVID-19- maatregelen aangescherpt. Premier Jean Castex heeft aangegeven genoodzaakt te zijn om nieuwe maatregelen in te nemen.

Maatregelen

Vanaf afgelopen maandag en de komende drie weken zullen alle openbare bijeenkomsten beperkt worden tot 2.000 personen voor binnen-evenementen en 5.000 personen voor buitenevenementen. Alle toeschouwers zullen bij concerten op een zitplaats moeten plaatsnemen. Het wordt verboden om eten en drinken te nuttigen in het openbaar vervoer, bij korte en lange afstanden, en de passagiers moeten een mondmasker dragen. In bars en restaurant moet al het eten en drinken zittend worden genuttigd. Er is ook weer aangegeven dat thuiswerken verplicht wordt voor ten minste drie dagen per week waar mogelijk. Het dragen van maskers buitenshuis in stadscentra zal weer verplicht worden, onder het gezag van de plaatselijke autoriteiten. Vooralsnog worden er geen speciale maatregelen geïntroduceerd voor de periode rond Oud en Nieuw.

Er zullen geen wijzigingen in de schoolkalender worden aangebracht. Leerlingen zullen op 3 januari weer naar school gaan, zoals eerder gepland. Deze maatregelen worden geïntroduceerd nadat ambtenaren hebben gewaarschuwd dat de ziekenhuizen in Frankrijk opnieuw dreigen te worden overspoeld. Dit komt omdat er in Frankrijk een nieuw record geregistreerd is afgelopen zaterdag: 100.000 nieuwe besmettingen per dag. Dit is te verklaren doordat mensen zich haastten om zich te laten testen voor de familiebijeenkomsten van Kerstmis. Op maandag bedroeg het zevendaags voortschrijdend gemiddelde van nieuwe infecties meer dan 72.000. Momenteel liggen er 3.300 mensen op de Franse ic-bedden. Volgens gezondheidsexperts is dit meer dan de maximale drempel van 3.000, dat verantwoord is.

Vaccinatieprogramma Frankrijk

Zo’n 78% van de Franse bevolking is volledig gevaccineerd. De regering zegt dat dit percentage overeenkomt met 90% van degenen die ervoor in aanmerking komen. Momenteel iedereen ouder dan vijf jaar. Om het aantal vaccinaties verder op te voeren, zal de geplande vaccinpas van de regering vanaf 15 januari in werking treden. Deze pas is een bewijs van vaccinatie om openbare plaatsen te betreden. De regering verkort de periode waarin mensen na hun tweede vaccinatie in aanmerking komen voor de boosterprik. Deze periode is drie maanden, dat was eerst vier maanden.

Aan het einde van de week komen er wellicht meer maatregelen bij. Deze gaan over nieuwe regels voor isolatieperioden na een positieve COVID-19 testuitslag. Volgens Castex is dit noodzakelijk vanwege de unieke “kenmerken van Omikron” in vergelijking met andere varianten. “Ik weet dat het aanvoelt als een film zonder einde, maar een jaar geleden zijn we begonnen met onze vaccinatiecampagne en nu zijn we een van de best gevaccineerde en best beschermde mensen ter wereld“, zei Castex.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie