Reisbranche loopt weer, minder boekingen verre reizen

Na twee jaar van ellende voor de reisindustrie lijkt er een sprankje hoop te zijn: er wordt weer geboekt. Maar dit is niet overal het geval, en sommige ondernemingen worden gehinderd door slecht reisadvies. De aanbieders van verre reizen zijn de dupe.

In de reisbranche neemt het optimisme toe. Ook al grijpt de huidige versie van het coronavirus om zich heen, reisorganisatie TUI denkt een mooie zomer tegemoet te gaan. Volgens het bedrijf is het aantal boekingen hoger dan voor de crisis.

In een toelichting op de laatste kwartaalcijfers stelt ceo Fritz Joussen dat de vraag naar reizen in alle markten groot is nu de ‘weg uit de pandemie steeds duidelijker wordt‘. Ondanks de tegenslagen wint TUI terrein terug. We hebben immers een aanzienlijke behoefte aan vakanties, aldus het beursgenoteerde bedrijf.

“Nog niet in de buurt”

Daar is behoefte aan, vindt Bastiaan Govers, hoofd marketing van Sawadee Reizen, een specialist in verre reizen. Toch hebben ook branchegenoten als TUI behoefte aan optimistische berichten. “Het is een beetje een sneeuwbaleffect voor kleinere bedrijven als het onze”, zegt hij.

Het in Amsterdam gevestigde bedrijf heeft nog niet veel van een marktherstel gezien. Sawadee is gespecialiseerd in reizen buiten de Europese Unie, van Botswana tot Argentinië. “De boekingen zijn dit jaar hoger dan vorig jaar, maar ze zijn nog lang niet wat ze voor de uitbraak waren. Dat zien we ook bij collega’s”, zegt Govers.

Regels zijn ondoeltreffend.

Hij schat het cijfer op “minder dan de helft” van wat het zou moeten zijn. Ze willen wel gaan, maar wachten op officiële richtlijnen of kiezen voor een ‘veilige‘ plek dichter bij huis. “Zodra de regels versoepeld worden, schieten de aantallen omhoog”, voegt Govers toe. Toch zijn vrijwel alle reisadviezen voor afgelegen bestemmingen ongunstig. “Daar hebben we helemaal niets aan.”

Emoties

Verschillende landen buiten de EU, waaronder Costa Rica en Turkije, hebben deze week hun reisadviezen aangescherpt. Dat betekent dat er niet of alleen absoluut noodzakelijk gereisd mag worden, en dat bezoekers bij aankomst in Nederland door de quarantaine moeten. Het advies is niet verplicht; in feite kun je gewoon gaan, maar het schrikt veel vakantieplanners af.

De regels belemmeren mensen om vooruit te komen. Het is een gevoelig onderwerp“, zegt Mirjam Dresmé, vertegenwoordiger van de ANVR, de brancheorganisatie van de reisbranche. De organisatie is dan ook ontevreden over de huidige situatie en eist een verandering. “Aangezien het virus overal aanwezig is, hebben reisbeperkingen geen zin meer”, betoogt Dresmé, die eraan toevoegt dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het daarmee eens is.

Optimistische cijfers

Ondernemers in de branche hebben volgens ANVR duidelijk gezien dat Nederlanders na twee jaar wachten in eigen land weer eens over de grens op vakantie willen. “De boekingen rijzen de pan uit, maar dat komt ook omdat er een lange periode was dat er niets mogelijk was.” In vergelijking met de periode voor Corona lijken de cijfers hoopvoller. Toch is dat volgens het bedrijf niet altijd het geval.”

Aanbieders van langeafstandsreizen worden bijzonder hard getroffen. En zolang die codes oranje zijn, is de houding van de toerist: “Ik wacht het wel af.”

“Zak er maar in”

Dat geldt in ieder geval voor een grote groep. “Er is een groep mensen die denkt: ‘Verzuip maar, ik ga mijn eigen pad varen’“, zegt Joshua van Eijndhoven, de oprichter van Voja Travel. Vooral de meer gedurfde, alleenreizende reiziger trekt zich minder aan van de algemene begeleiding. “Mensen twijfelen langer, en hen geruststellen kost ons veel moeite.”

Kaapverdië, Mexico, en Madeira, volgens de ondernemer, zijn plaatsen die lopen als een uurwerk. “Het aantal reserveringen bij ons ligt boven het normale niveau“, zegt hij. Als gevolg daarvan heeft de onderneming zich de afgelopen maanden op deze excursies geconcentreerd. Sommige daarentegen zijn gesloten: “Vanwege alle wetten zijn we gestopt met reizen naar de Stille Oceaan.”

De schade herstellen

Daarmee kan hij de door de corona veroorzaakte schade vergoeden. Niettemin is hij ontevreden over de huidige reisregelingen. Van Eijndhoven was een van de organisatoren van een class action-rechtszaak tegen de overheid, waarin hij betrouwbare reisbegeleiding eiste. De rechter ging niet akkoord, maar Van Eindhoven vindt het een principekwestie voor ondernemers. “Het is tijd om verder te gaan.”

“Er zijn twintig keer minder infecties.”

Volgens Fenny Koppen, CEO van Riksja Travel, is het niet meer te rechtvaardigen om te zeggen dat reizen naar plaatsen met ’twintig keer minder ziektes dan hier’ een ‘risico’ vormt. Ook bij haar bedrijf gaat het beter dan vorig jaar, maar het is nog niet terug op het niveau waar het was. “Op dit moment zitten we op ruwweg 40% van onze boekingen van vorig jaar,” voegt Koppen toe.

Toch is er reden tot optimisme, want de CEO denkt dat de kleurcodes van de overheid in de nabije toekomst geleidelijk zullen worden afgeschaft. “We verwachten een snelle toename van de vraag zodra de overheid meer verduidelijking biedt en de maatregelen vervallen.”

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie