Gaat Nederland Denemarken achterna met versoepelingen?

Het einde van de crisis in Nederland lijkt nabij, met de intrekking van alle coronamaatregelen in het verschiet. In Denemarken is het al gebeurd. Alle maatregelen werden twee weken geleden ingetrokken.

Denemarken heeft er op 1 februari genoeg van. Dat betekent geen gezichtsmaskers meer, ook niet in het openbaar vervoer of in de winkel, en geen anderhalve meter of QR-codes voor de horeca of sportclubs.

De hoogste infectiegraad ter wereld

Er zijn enkele uitzonderingen, zoals de aanbeveling om mondmaskers te gebruiken in ziekenhuizen en in de bejaardenzorg, en een quarantaineverplichting voor bezoekers die nog niet gevaccineerd zijn en Denemarken willen binnenkomen.

En dit ondanks het feit dat Denemarken, wat het aantal infecties betreft, het op één na hoogste ter wereld heeft. Corona infecteert een groot deel van de 4,8 miljoen Denen, met een gemiddelde van 40.000 infecties per dag. Ook het aantal ziekenhuisopnamen neemt geleidelijk toe. Hoewel er in Denemarken minder gevallen van corona zijn gemeld, zijn er vorige week meer mensen aan corona overleden dan aan het begin van de pandemie. Wat geeft het dat Denemarken bereid is alle coronamaatregelen op te geven?

Om te beginnen heeft Denemarken een vrij hoge vaccinatiegraad. Bijna 90% van de volwassen Denen heeft twee vaccinaties gekregen, en meer dan driekwart heeft drie vaccinaties gekregen. Ongeveer 86% van de 18-plussers in ons land heeft twee vaccinaties gekregen.

Ook is het accent van het Deense coronabeleid verschoven. Het virus wordt in Denemarken niet langer als een “kritiek gevaar” beschouwd. Men kijkt meer naar het aantal ziekenhuisopnames dan naar het aantal besmettingen. Besmette mensen zijn geen probleem zolang ze geen ernstige symptomen ontwikkelen.

Het aantal ziekenhuisopnames stijgt.

Maar, gezien het feit dat het aantal ziekenhuisopnames stijgt, is deze redenering nog steeds geldig? Een corona-infectie heeft 1400 Denen in het ziekenhuis doen belanden, het grootste aantal in een jaar. Maar door corona is 30-40% van hen niet aanwezig. Bovendien is het aantal IC-opnames minimaal. In Denemarken zijn er nu 25 ICU-patiënten met corona-infecties.

En hou je ogen open: Bezoekers waardeerden het ondanks het feit dat het illegaal was: ‘Het is bijna genoeg om je te laten huilen.’

Het besluit van Denemarken om alle maatregelen te versoepelen werd beïnvloed door de omikron-versie. “Wanneer het risico op een pandemie klein is, erkent onze regering de noodzaak om de voorzorgsmaatregelen los te laten en terug te keren naar de normale situatie“, zegt epidemiologe Camilla Holten Moller. Hoewel de incidentie van infecties aanzienlijk is, genereert Omikron mildere symptomen, waardoor minder Denen in ziekenhuizen worden opgenomen.

De WHO geeft een verklaring

Maar, eerdere prestaties zijn geen garantie voor toekomstig succes. Het is ongetwijfeld waar voor het coronavirus. Denemarken verklaarde de uitbraak in september voor beëindigd. Daarna werden alle beperkingen opgeheven. Toch nam het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames dramatisch toe. Als gevolg daarvan keerde Denemarken terug. “Landen die er momenteel voor kiezen om alles open te gooien, moeten ook de capaciteit hebben om alles net zo snel weer te sluiten“, adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Wat de vaccinatiegraad betreft, is Nederland dus vergelijkbaar met Denemarken, en wat ziekten betreft, liggen we niet ver achter.

Nederland lijkt vrijdag vrijwel alle maatregelen te laten varen. Net als in Denemarken moeten we rekening houden met een hoog aantal besmettingen en een kleine toename van het aantal ziekenhuisopnames. Het is nog onduidelijk of de pandemie tot een einde is gekomen. Want het is niet de eerste keer dat een land gedwongen wordt alle vrijheden in te perken.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie