Vijf vragen over toekomstige coronaregels

De regering werkt aan verschillende corona-versoepelingen die volgende week van kracht kunnen worden. Premier Rutte merkte zojuist op: “Het gaat niet verkeerd.” Toch is het nog te vroeg om de sluizen open te zetten. Er wordt ook gesproken over het beperken van het gebruik van corona-toegangskaarten en het geven van een nieuwe verantwoordelijkheid aan het OMT. Frits Wester, politiek commentator, kreeg vijf vragen voorgelegd.

1. Wat is het plan van de regering voor de volgende weging op 15 februari?

Het kabinet wil ons zo snel mogelijk verlossen van allerlei beperkingen“, zegt Frits Wester. Volgens onze bronnen is het kabinet bereid om volgende week weer “een aantal kansen te pakken“, net als bij de vorige versoepelingsronde. De cijfers gaan de goede kant op. Hoewel het aantal besmettingen blijft stijgen, blijft de situatie in ziekenhuizen en intensive careafdelingen onder controle. Daardoor heeft de administratie het lef om nog meer los te laten.

2. Welke concessies worden momenteel overwogen?

De verruiming van de openingstijden in de horeca en de culturele sector ligt momenteel op tafel. Het is mogelijk dat de uitgaanssector weer open gaat, al zal dit vrijwel zeker worden voorafgegaan door toegangscontroles. Ook wil het kabinet de ruimte voor evenementen en het aantal bezoekers bij sportevenementen vergroten. Daardoor zullen de stadions, die momenteel nauwelijks voor een derde gevuld zijn, waarschijnlijk weer vollopen. Maar er moeten nog keuzes worden gemaakt over wat de nieuwe versoepelingen zullen zijn en over de precieze omvang ervan. Ook die zijn deels afhankelijk van het nieuwe OMT-voorstel.”

3. Is er een mogelijkheid dat de kast dichtslaat en alles eruit valt?

Daar lijkt het nog te vroeg voor te zijn. Corona is door de overheid nog niet geclassificeerd als een veel voorkomende griep. Aan het eind van de zomer is dat waarschijnlijk wel te doen. Ook wordt bekeken of het een goed idee is om kwetsbare mensen en 60-plussers over een paar maanden een boosterdosis te geven. Hoewel een boostershot veel beter beschermt, blijkt uit studies en ervaringen in andere landen dat de effectiviteit van de boostershot na verloop van tijd sterk afneemt.”

4. Zullen de Corona-toegangskaarten verder worden gebruikt?

Ongetwijfeld zal worden onderzocht of corona-toegangskaarten in de toekomst op minder plaatsen kunnen worden gebruikt dan nu het geval is. Denk aan culturele en transitbestemmingen als musea en pretparken. Daardoor hoef je op deze locaties straks misschien niet meer je Coronacheck-app te laten zien.”

5. Wat zijn uw plannen voor het OMT?

Twee jaar lang werd de corona-aanpak van het kabinet geleid door het Outbreak Management Team (OMT). In de toekomst zal de rol van het OMT minder worden. Ook andere adviezen zullen een rol gaan spelen. Marc Bonten, lid van het OMT en arts-microbioloog, vindt dat de tijd van het OMT voorbij is, althans voorlopig.”

One Response

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie