Het Pfizer-vaccin is in Nederland toegelaten!

Maandenlang wachten we massaal op het goede nieuws dat er begonnen kan worden met het vaccineren. De afgelopen tijd is er dan ook vooral slecht nieuws bijgekomen. Gelukkig is er momenteel ook een lichtpunt en dat is dat het Pfizer-vaccin in Nederland is toegelaten. Hierdoor kan er in Nederland begonnen worden met het vaccineren. Het doel is om hier in het begin van januari mee te beginnen. De bijwerkingen van het Pfizer-vaccin die tot nu toe zijn ontdekt, zijn mild. Dit is erg positief nieuws en zorgt ervoor dat het einde van de coronacrisis nu echt in zicht is. 

Hoe is dit gegaan?

Het Pfizer-vaccin heeft eerst allerlei verschillende tests moeten doorstaan.  Nadat alles goed bleek te zijn, heeft het Europees geneesmiddelenbureau het vaccin goedgekeurd. Wel zijn ook de mogelijke bijwerkingen vastgesteld. Zo is het mogelijk dat je hoofdpijn krijgt, vermoeidheid ervaart en last krijgt van koorts. 

Pfizer-vaccin

Hoeveel doses krijgt Nederland van dit vaccin?

Meerdere landen in Europa willen gebruik maken van dit vaccin. Nederland krijgt in eerste instantie 507.000 doses van dit vaccin. De mensen die als eerst gevaccineerd zullen worden, zijn de mensen in de zorg. Als alles volgens plan verloopt, begint Nederland op 8 januari met het vaccineren

Is dit vaccin wel veilig?

Het ontwikkelen van een vaccin duurt normaal gesproken al snel zo’n 10 jaar. Wat betreft dit vaccin zijn we nog geen jaar verder en zijn de eerste varianten al op de markt. Veel mensen vragen zich dan ook terecht af of dit vaccin wel veilig kan zijn. Toch is het vaccin wel degelijk veilig en zit de versnelling van het proces hem vooral in dat er veel mensen tegelijkertijd hebben gewerkt aan het ontwikkelen van een vaccin. Bij het ontwikkelen van Pfizer-vaccin zijn alle verplichte stappen doorlopen. 

Is het Pfizer-vaccin ook bestemd tegen coronamutanten?

Op dit moment duiken er erg veel verschillende mutaties op van het coronavirus. In Engeland is er dan ook een coronamutatie die gevaarlijker is dan de huidige coronaversie. Dit omdat de variant van het virus zich 70% sneller verspreidt. Dit zorgt er in Engeland voor dat er erg strenge maatregelen gelden. Op dit moment wordt ervan uitgegaan dat de vaccins die zijn ontwikkeld, ook tegen deze mutatie van het coronavirus werken. Echter, het kan zeker voorkomen dat er een coronavariant ontstaat waar de huidige vaccins niet tegen bestemd zijn. Op het moment dat we in die situatie terecht komen, zullen er aanpassingen aan het vaccin gedaan moeten worden.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie