Kuipers: door ontwikkelen corona-apps kost 29 miljoen

Dit jaar is 29,4 miljoen euro extra nodig voor het beheer en de ontwikkeling van de corona-apps van de overheid. Dat vindt minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid).

Voor de corona-apps is dit jaar meer geld nodig, zo blijkt uit de toelichting van Kuipers op de gewijzigde begroting van zijn ministerie. “Er is een extra financiering nodig voor de communicatie, toekomstige ontwikkeling en het onderhoud van digitale oplossingen met betrekking tot Corona, zoals de CoronaMelder, CoronaCheck app en CoronaCheck Scanner. Dit komt neer op 29,4 miljoen euro voor 2022″, aldus het ministerie.

CoronaCheck is een mobiele app waarmee gebruikers een QR code voor hun Corona ticket (ook bekend als een Corona pas) kunnen maken en tonen. Bedrijven in de hotelbranche, organisatoren van evenementen en anderen kunnen de Coronacheck Scanner app gebruiken om QR codes van CoronaCheck te scannen. CoronaMelder was de eerste corona-app in Nederland, en is gemaakt om gebruikers anoniem te waarschuwen als ze in nauw contact komen met iemand die getroffen is door corona.

Haal het vinkje weg.

Het coronatoegangsbewijs heeft vanaf volgende week dinsdag een beperkte geldigheid. Het ministerie van Volksgezondheid raadt consumenten aan regelmatig de CoronaCheck-app te raadplegen om na te gaan of hun ticket nog actief is.

De geldigheidsduur van het coronavaccinatiecertificaat wordt gelijkgetrokken met die van andere Europese landen. Een vaccinatiecertificaat is voortaan 270 dagen geldig vanaf de datum van vaccinatie, en een herstelcertificaat is 180 dagen geldig.

Volgens de minister zijn voor de kortere geldigheidsduur van de papieren corona-toegangskaarten extra middelen nodig. “Er is meer drukwerk nodig omdat de geldigheidsduur ervan volgens de planning tot 90 dagen zal worden verlengd. Hiervoor is in totaal 0,4 miljoen euro uitgetrokken.”

CoronaMelder

CoronaMelder, een app die meer dan 23 miljoen euro kostte, werd in september onthuld. Afgelopen zomer werd de aanbeveling om je te laten testen naar aanleiding van een CoronaMelder-rapport ingetrokken. Voorlopig blijft de app gewoon beschikbaar.

One Response

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie