Russische banken worden uit SWIFT verwijderd

Veel Russische instellingen zullen uit het internationale betalingssysteem SWIFT worden gezet. Volgens de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, is dit zaterdagavond door de EU in samenwerking met de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Canada opgelost.

De EU en haar partners hopen dat dit besluit een deuk zal slaan in de “oorlogskas” van Rusland. De Russische Centrale Bank, maar ook oligarchen en andere leden van de Russische elite, zijn het doelwit.

Het ontzeggen aan Russische banken van de toegang tot een kritische berichtendienst voor betalingsverkeer wordt als een zware sanctie beschouwd. Tot voor kort zagen EU-landen als Duitsland en Italië de noodzaak niet in om dit te doen, maar de laatste uren is daar verandering in gekomen. De strafmaatregel kan aanzienlijke negatieve gevolgen hebben, niet alleen voor Rusland, maar ook voor de westerse economieën.

Volgens Von der Leyen heeft het beleid gevolgen voor “bepaalde Russische banken“. “Zij verliezen de toegang tot het mondiale financiële systeem en hun vermogen om wereldwijd te functioneren wordt belemmerd als gevolg van hun uitsluiting van SWIFT.

Poetin heeft besloten Oekraïne te vernietigen, maar daarmee ruïneert hij ook de toekomst van zijn eigen land”, aldus Von der Leyen.

De toegang van een land tot SWIFT is nog maar één keer eerder afgesloten. In 2014 had de maatregel grote gevolgen voor Iran.

Er werden ook extra sancties opgelegd, naast verwijdering uit SWIFT

De EU is van plan aanvullende sancties op te leggen, naast de schorsing van een aantal Russische banken van SWIFT:

  • Aan de Russische centrale bank zullen verdere beperkende maatregelen worden opgelegd om te voorkomen dat internationale reserves worden gebruikt om de gevolgen van de sancties te omzeilen.
  • De verkoop van zogenaamde “gouden paspoorten” zal worden beperkt. Wie het conflict in Oekraïne steunt, zal geen EU-burgerschap kunnen krijgen. Hierdoor wordt het voor rijke Russen die banden hebben met de Russische regering onmogelijk om toegang te krijgen tot de financiële markt van de EU.
  • Volgende week zal een trans-Atlantisch taakgroep worden gevormd om ervoor te zorgen dat de financiële sancties naar behoren worden uitgevoerd. Het geld van degenen aan wie sancties zijn opgelegd, zal door deze taakgroep worden opgespoord en bevroren. Als onderdeel van deze stap zullen sancties worden opgelegd aan meer leden van de Russische elite die banden hebben met de regering.
  • Ten slotte zal er een betere coördinatie komen om desinformatie en andere vormen van hybride oorlogsvoering te bestrijden.
Tags

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie