Hoe snel achter elkaar kan je corona krijgen?

Hoe is het mogelijk om drie keer positief te testen op corona? Hoe snel achter elkaar kan je corona krijgen? We spraken met een viroloog over waarom sommige mensen veel ziektes krijgen terwijl anderen er steeds mee weg lijken te komen.

“De test leverde een positief testresultaat op. Dit geeft aan dat u corona heeft. Ik sluit de pagina en bekijk de corona uitslag opnieuw. Is dit de derde keer achter elkaar dat ik corona heb? Is het zelfs mogelijk? Ik ken niemand die drie keer besmet is met het coronavirus, voor zover ik weet. Noch vrienden, noch collega’s.

‘Ik (zelf)test vaak op corona’

Ja, ik zou mezelf niet “erg voorzichtig” noemen. Ik had onlangs een paar familieleden meer dan was aanbevolen voor Kerstmis. En ik mis niet graag de verjaardag of het avondmaal van een vriend. Maar, als ik mijn social media tijdlijnen mag geloven, doen maar weinig mensen dat.

Aan de andere kant (zelf)test ik mezelf dood; als ik een ontmoeting heb met iemand van buiten mijn huishouden, wordt er regelmatig een staaf in mijn neus gestoken. Ook probeer ik anderhalve meter afstand te houden van andere mensen en ga ik niet naar illegale feestjes onder een brug als dat enigszins mogelijk is. Over het geheel genomen geloof ik niet dat ik dwaas handel.

Hoe kan je meerdere keren corona krijgen?

Hoe komt het dan dat ik opnieuw geïnfecteerd ben, dat ik een zeurende hoofdpijn heb en dat ik mijn ogen nauwelijks open kan houden?

De symptomen zijn milder dan bij mijn tweede infectie, die in augustus plaatsvond, maar ze zijn er nog steeds. Ik neem contact op met arts-viroloog Janke Schinkel van het Amsterdam UMC om te ontdekken of het waar is dat ik voor de derde keer aan corona lijd. Hoe lang ben ik besmettelijk als ik corona heb, of heb gehad?

Het immuunsysteem:

Om te begrijpen wat er gebeurt als je in aanraking komt met een virus als corona – en waarom iedereen er anders op reageert – moet je eerst begrijpen hoe het immuunsysteem werkt, volgens Schinkel. In algemene zin, tenminste.

Hoe lang blijf je immuun na herstel? Drie niveaus van verdediging worden door virologen onderscheiden. Het aangeboren immuunsysteem, dat iedereen bezit, is het eerste. “Zie het als een inbraakalarm voor je huis; het zendt signalen uit wanneer een virus je cellen probeert binnen te dringen.” Het reageert snel op een bedreiging, maar het is niet in staat te bepalen welke ziekteverwekker aan het werk is.”

Individuele verschillen

Schinkel weet dat deze intrinsieke bescherming van persoon tot persoon verschilt, zodat het ene individu beter toegerust kan zijn om een virale ziekte te weerstaan dan het andere.

“Dan zijn er aangeboren aandoeningen, die worden veroorzaakt door genmutaties en sommige mensen treffen.” Een bepaald deel van het immuunsysteem werkt niet effectief in deze gevallen. Dit heeft de potentie om alle drie de verdedigingslinies te schaden.”

Antilichamen moeten specifiek zijn voor het virus.

Antilichamen, die worden aangemaakt bij besmetting met bijvoorbeeld COVID-19 en na vaccinatie, vormen de tweede verdedigingslinie. “Antilichamen binden zich aan de oppervlakte-eiwitten van het virus. Zo voorkomen ze dat het virus je cellen infecteert. B-cellen die selectief gericht zijn tegen een specifiek onderdeel van het virus maken deze antilichamen aan. Na vaccinatie is uw immuunsysteem ‘opgeleid’ om de infectie te bestrijden. Deze gegevens worden bewaard in gespecialiseerde immuuncellen.”

Daar ligt de uitdaging: de antilichamen moeten precies overeenkomen met het virus dat de cellen probeert te infecteren. “Het wordt moeilijker voor de antilichamen om de cellen volledig te verdedigen als het virus steeds een beetje verandert, zoals bij de vele COVID-19-varianten. “Uiteindelijk zal het virus zegevieren, maar niet volledig, zoals tijdens de eerste golf, toen nog niemand antilichamen had ontwikkeld,” legt Schinkel uit.

T-cellen zijn een type witte bloedcel.

De zogenaamde “cellulaire immuniteit”, die door T-cellen wordt gecreëerd, is een derde laag die virussen buiten de deur probeert te houden.

“Dergelijke cellen kunnen zich eerdere infecties ‘herinneren’ en reageren op virussen als ze terugkomen. Het voordeel hiervan is dat ze minder afhankelijk zijn van het virus dat evolueert.”

Wat is de bron van het probleem?

Wat deze drie niveaus betreft, ben ik, voor zover ik weet, gezond. Als gevolg daarvan, zou mijn aangeboren immuunsysteem gezond moeten zijn. Ik werd voor het eerst besmet met COVID-19 in maart vorig jaar, hoogstwaarschijnlijk met de Delta-variant. Ik werd voor de tweede keer besmet in augustus, dit keer met de delta variant, en voor de derde keer in januari, hoogstwaarschijnlijk met omikron.

Ik kreeg mijn tweede vaccinatie in november. Je zou denken dat er geen schaarste aan antilichamen zou zijn. Is er een probleem met mijn afweer? En mijn partner dan, met wie ik samenwoon en het bed deel? Hoe kan hij een negatieve testuitslag hebben gekregen? In totaal heeft hij één keer positief getest op het coronavirus.

Evolutionaire list

“Het immuunsysteem van iedereen is een beetje anders,” legt Schinkel uit. “Van nature is het ene immuunsysteem beter in staat om snel de relevante verdedigingslinies op te zetten tegen dit coronavirus dan het andere,” zegt de auteur. Dat is een goede zaak, want als we allemaal hetzelfde waren, zouden we allemaal dezelfde gebreken hebben. Dat is vanuit evolutionair oogpunt verre van handig.”

Het is dus mogelijk dat ik van nature minder antilichamen aanmaak dan bijvoorbeeld mijn minnaar. Met andere woorden, ik ben minder immuun voor het coronavirus. Bovendien heb ik het gevoel dat ik me vrij goed aan de procedures houd, maar het virus denkt daar misschien anders over. Dan is er nog pech, of gewoon op het verkeerde moment op de verkeerde plaats zijn.

Het kan iedereen overkomen.

Is het schadelijk om meerdere keren besmet te raken met COVID-19? Volgens Schinkel is het niet gevaarlijk als je er niet misselijk van wordt. “Er is een goede kans dat het ons allemaal drie keer overkomt in de komende twee jaar, en voor anderen duurt het nog tien jaar.”

We zullen uiteindelijk – maar nog niet, zoals de viroloog benadrukt – overgaan naar een tijdperk waarin het coronavirus circuleert, maar voor de meeste mensen niet gevaarlijk is, met incidentele uitbraken. “Bij iedereen die dan ziek wordt, is het immuunsysteem weer op peil”, aldus de onderzoeker.

Antilichamen zijn eiwitten die zich aan elkaar binden.

Als ik Schinkel na het schrijven van dit essay weer spreek, zegt ze: “Ik ben trouwens geïntrigeerd door uw antilichaamspiegel.” “Niet dat ik geloof dat je een probleem hebt, maar je bent nogal wat gepromoveerd.”

Bron: https://eenvandaag.avrotros.nl/item/voor-de-derde-keer-corona-hoe-dan-waarom-de-een-nooit-besmet-raakt-en-de-ander-steeds-weer-positief-test/

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie