Je hoort steeds vaker de Speekseltest als alternatief voor een reguliere coronatest. Het grootste voordeel is het gemak, je hoeft geen stokje meer in je neus en/of mond. Maar hoe werkt zo’n test en zijn deze Speeksel-coronatesten wel betrouwbaar? Dit is de opinie van experts in infectieziekten.
Hoe werkt testen op corona met speelsel?
SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt, lijkt nog wel even te blijven. Als gevolg daarvan zullen we ook onze testcentra en -capaciteit op peil moeten houden. In Nederland is een nasofaryngeaal (NP) uitstrijkje de gebruikelijke test om coronavirus op te sporen, gevolgd door een PCR-test op dit materiaal.
Deze testmethode is doeltreffend gebleken en wordt ondersteund door een grote hoeveelheid wetenschappelijk bewijsmateriaal. Toch zijn er ook nadelen: het proces is onhandig voor de cliënt/patiënt, het is duur omdat het moet worden uitgevoerd door deskundig personeel, en de persoon in kwestie moet naar een testcentrum gaan om het te laten doen. Als je je niet goed voelt, is dat geen prettige ervaring.
Ervaringen met de speekseltest
Ik raakte bekend met het speekseltesten op corona tijdens de Olympische Spelen en daarvoor tijdens kwalificatiewedstrijden. Elke ochtend moesten alle deelnemers een paar milliliter speeksel in een buisje verzamelen en de barcode scannen of intypen in een app die ook om klachten vroeg. Het buisje moest daarna worden achtergelaten bij een van de verzamelstations. Tijdens de Spelen bleken 35 mensen (van de 12.000 atleten en bijna 1 miljoen tests) en ruim 400 anderen (vrijwilligers, media, etc.) positief te zijn.
Betrouwbaarheid Speeksel-coronatest
Tot vandaag was er weinig bewijs voor de nauwkeurigheid van speekseltests, maar nu is dat er wel. Speekseltesten blijken aanzienlijk beter of ten minste even goed te zijn in de vroege stadia van de infectie, vooral bij patiënten met symptomen. Ook is er minder variantie dan bij een slecht verkregen nasofarynxswab (variabele positieve/negatieve resultaten; algemeen bekend bij professionals). Deze tests lijken te voldoen bij patiënten die geen symptomen hebben, zij het dat zij in deze groep iets minder gevoelig kunnen zijn.
Daarom pleit ik voor de invoering van deze testmethode in Nederland, alsmede voor de vervanging van het huidige systeem door zelftesten met speekseltests. Dit heeft een aantal voordelen: het is waarschijnlijk doeltreffender wanneer het in een vroeg stadium wordt uitgeprobeerd, en er is geen geschoold personeel nodig, waardoor het minder kost. Door zijn eenvoud is deze vorm van testen ook aangenamer en kan hij gemakkelijker worden uitgevoerd. Dit lijkt gunstig te zijn, vooral voor studenten en kinderen. Hoewel er bij deze aanpak een hoger frauderisico bestaat, kunnen we de NP-tests niet volledig uitsluiten, maar ik denk dat de voordelen van de speekseltest dit nadeel overtreffen.
Bron: https://www.mednet.nl/nieuws/opinie-speekseltesten-als-alternatief-voor-de-keel-neustest/