Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag gezegd dat het een strafrechtelijk onderzoek heeft ingesteld tegen de Stichting Hulproepen Alliantie over de mondkapjesverkoop “en drie natuurlijk betrokkenen.” Dit in reactie op een aangifte van uitzendbureau Randstad. Een van de personen tegen wie een onderzoek is ingesteld is Sywert van Lienden.
Stichting Hulptroepen Alliantie heeft al de hulp ingeroepen van Randstad. Zij waren verantwoordelijk voor de logistiek, de aanwerving van nieuwe medewerkers, het testen van mondbeschermers en het opzetten van de IT-infrastructuur.
Randstad, een uitzendbureau, betaalde hun salaris, maar zij dachten dat zij voor een liefdadigheidsinstelling zonder winstoogmerk werkten.
“De (vorige) bestuurders van de stichting hebben in de media voortdurend verklaard dat zij zonder winstoogmerk handelden. Maar toen werd ontdekt dat de (voormalige) bestuurders naast de stichting ook een besloten vennootschap hadden opgericht voor de aan- en verkoop van mondkapjes”, aldus het Openbaar Ministerie.
Andere partijen zijn volgens berichten in de media mogelijk “op vergelijkbare wijze” betrokken geweest bij de activiteiten van de stichting, aldus Justitie. “Het Openbaar Ministerie sluit niet uit dat ook deze instanties zullen worden onderzocht.”
De werknemers van Randstad waren niet op de hoogte van de gemaakte winst van mondkapjes.
De oprichters van Hulproepen Alliantie hebben uiteindelijk een winst van bijna 20 miljoen euro gemaakt, mede dankzij een grote geldregeling met de overheid via een verkapt handelsbedrijf.
Van Lienden en zijn collega’s sloten een deal met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, waarbij zij meer dan 100 miljoen euro aan belastinggeld ontvingen in ruil voor zo’n 40 miljoen mondkapjes. Tijdens de Corona-crisis was dit een van de grootste mondkapjesdeals ooit. Het RIVM heeft een deel van de mondkapjes afgekeurd omdat er grafeen in zat. Geen van de mondkapjes is tot nu toe gebruikt.
Van Lienden werd door de Tweede Kamer gevraagd het geld terug te storten, maar dat heeft hij niet gedaan. De ondernemer is van plan het geld te investeren en de winst te schenken aan goede doelen. Toch hebben ontvangers als KiKa en KWF Kankerbestrijding laten weten niet op de gelden van Van Lienden te zitten wachten.
Van Lienden is naar aanleiding van de afspraak opgestapt als lid van het CDA. Pieter Omtzigt, voormalig CDA-Kamerlid, beweerde begin oktober dat Van Lienden hem had misleid over de afspraak.