Mondkapjesbeleid lastig te controleren in OV

De meeste coronabeperkingen zijn sinds vrijdag versoepeld, al moeten in treinen nog wel mondkapjes worden gebruikt. Volgens vervoerder NS en vakbond FNV Spoor is dit niet uit te leggen aan reizigers. De vakbond is bezorgd over het besluit en denkt dat het kan leiden tot meer agressiviteit.

Met beduidend minder passagiers is het aantal voorvallen van agressiviteit en geweld tegen OV-medewerkers ongeveer gelijk aan dat van Corona“, aldus een woordvoerder van FNV Spoor. Volgens hem deden verschillende van de gevallen zich voor nadat personeel een passagier had gewaarschuwd over het belang van het dragen van een mondkapje.

Deze week werd bekend dat de huisregels, waaronder het dragen van een mondkapje, naar buiten zijn gebracht aan reizigers. De NS verklaarde toen dat er af en toe onduidelijkheid was over de coronamaatregelen, wat de discussie aanwakkerde. “Toch willen of kunnen we agressie nooit tolereren“, aldus de NS. “Het is één incident te veel.”

De vakbond vreest dat, nu het dragen van een mondmasker vrijwel overal niet meer verplicht is, de frequentie van incidenten in het openbaar vervoer kan toenemen. “Voor vrijdag was het gebruikelijk om een mondkapje te dragen. Maar zeg nu tegen beschonken carnavalsgangers dat ze na een avondje in de kroeg toch een mondmasker moeten dragen in de trein.”

Nu is het tijd om een mondkapje op te zetten:

  • Met de bus, de trein, de tram, de metro, de vliegtuigmaatschappij en de veerboot, om maar een paar vervoerswijzen te noemen.
  • Op stations, in winkels en restaurants, op perrons en bij tram- en bushaltes moet u uw mondmasker nog dragen.

Agressie kan uit elke discussie voortkomen.

De NS verklaarde al kort nadat het kabinet had aangekondigd dat mondmaskers verplicht zouden blijven in het openbaar vervoer, dat zij dit “niet kunnen uitleggen aan de reiziger“.

“Een mondmasker is niet langer essentieel voor de volksgezondheid, het is echter wel verplicht voor het openbaar vervoer.” “Wij hebben samen met de rest van de openbaar vervoersbranche het kabinet gevraagd om het besluit te heroverwegen“, voegde de NS-woordvoerder toe. “Dit veroorzaakt ook veel overlast voor onze collega’s in de trein.”

De regering heeft ervoor gekozen om maskers in het openbaar vervoer voorlopig verplicht te houden om ervoor te zorgen dat kwetsbare mensen veilig kunnen reizen. Het kabinet zal de maatregel op 15 maart opnieuw bekijken.

Volgens een woordvoerster van FNV Spoor maakt de vakbond zich zorgen over personen met een zwakke gezondheid, maar onderstreept ook de gevaren die boa’s en conducteurs lopen. “We zijn ons er terdege van bewust dat elke discussie kan ontaarden in geweld.”

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie